Vitamine D?

Lezer I. de Kogel schrijft: ‘Zou wel mooi zijn als er meer aandacht komt voor preventie, want zelfs een gewoon griepseizoen is gevaarlijk voor veel mensen. Dus focus op alle factoren die nu een extra risicofactor vormen zoals  slechte ventilatie, overgewicht, vitamine D tekort etc. Vooral vitamine D vind ik wel erg interessant. Er is bijvoorbeeld een hele sterke correlatie tussen Vitamine D tekort en griep/coronavirussen. En ook veel andere aanwijzingen zoals:

– In de winter maken we minder vitamine D aan, en juist in de winter slaat de griep toe.

– Donkere mensen die op het noordelijk halfrond wonen worden onevenredig vaak getroffen door COVID (zie ook studie die je laatst in de nieuwsbrief zette), ze maken van nature minder vitamine D aan.

– In Afrika is tot nu toe vrijwel geen land heel zwaar getroffen door COVID (zeer zonnig, weinig vitamine D tekort, mensen leven veel meer buiten)

– Steden worden ook veel harder getroffen, in steden leven mensen meer binnenshuis en hebben vaker vitamine D tekort.

– Ouderen hebben ook vaker Vitamine D tekort, en worden ook meer getroffen door COVID.

Hier is een samenvatting van verschillende studies met sterke correlatie (hoewel correlatie natuurlijk nog geen hard bewijs is): https://www.youtube.com/watch?v=iNji13yoW9g&t=20s

Hier een eerste onderzoek waarbij vitamine D als medicijn is gebruikt.

(Ook in de YouTube video een studie van ruim een half miljoen mensen, die concludeert: “significant’ minder Covid-19 onder mensen die vier maanden extra vitamine-D slikken.)

‘Zelfs Anthony Fauci in de VS raadt het aan!’ zegt de Kogel. Zie:  https://www.msn.com/en-us/health/nutrition/dr-fauci-says-he-takes-vitamin-d-and-c-supplements-and-that-they-can-lessen-your-susceptibility-to-infection/ar-BB18WvmA

Aanvulling 16 sept.:

‘Vitamine D tekort is overigens niet alleen een noord-zuid dingetje. Mensen in Scandinavië nemen bijvoorbeeld veel vitamine D supplementen. In zuidelijke en zonnige landen zoals Spanje en Noord-Italië zijn er tegen verwachting in veel mensen met een vitamine D tekort. Deze landen hadden ook de hoogste infectie en overlijdenspercentages in Europa. Zie:
https://www.sciencedaily.com/releases/2020/05/200512134426.htm