wetenschap • tech • gezondheid • geld

Dat wordt ‘m dus ook niet

Dat wordt 'm dus ook niet

Buzzfeed heeft minder omzet dit jaar dan was beloofd. Personeel wordt met 8% ingekrompen. Vice Media, deze zomer nog ‘gewaardeerd’ op €4,9 miljard na een injectie van €382 miljoen door private equity investeerder TPG, gaat ook zijn omzetdoelen niet halen. The Daily Beast zou te koop staan. Fusion (Gizmodo, Jalopnik, The Onion, Jezebel) staat te koop. Mashable is net verkocht aan Ziff Davis voor een kwart van de waarde die het bedrijf vorig jaar nog had bedacht voor zichzelf.

Dit zijn allemaal ‘internet-native’ uitgeverijen die geen analoge geschiedenis hebben. Dus geen erfenissen van drukpersen of dure CAO’s. Zelfs met een lichte kostenstructuur slagen ze er niet in winstgevend te worden. Waarom niet? Facebook en Google:

Nu blijkt dat ze zelfs met grote ‘oplagen’ niet voldoende advertenties kunnen binnenhalen, stort het verdienmodel ineen. En daarmee het vertrouwen van financiers, die verlies subsidieerden in de verwachting dat winstgevendheid zou komen bij een stevig marktaandeel. Waar zouden deze nieuwsmedia nog hun omzet vandaan kunnen halen? De lezers. Maar die betalen niet voor nieuws.

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer