wetenschap • tech • gezondheid • geld

Zo zit het echt

Naar aanleiding van mijn bericht gisteren over een ‘snellere snellader kreeg ik van lezer Teun Plegt de volgende mail, waarvoor hartelijk dank!“Bij het volgen van het nieuws over elektrische mobiliteit ben ik enigszins allergisch geworden voor artikelen met grote beloftes, vaak nog even afgezet tegen het huidige aanbod van Tesla en een paar verkeerde voorstellingen van zaken wat betreft het laden van EV’s. Vandaar deze reactie, sta mij toe:

  • De genoemde lader bestaat nog niet, maar er is slechts een plan om er één te ontwikkelen.
  • GM is slechts een afnemer, Delta, een speler uit Azie is de ontwerper en leverancier. Het artikel is wel heel erg lovend over GM met in mijn ogen weinig onderbouwing.
  • An sich is een 400 kW snellader bouwen geen technisch hoogstandje, gelijkrichters (want dat zijn het in wezen) met veel hogere vermogens bestaan al lang, de kunst is deze te verkleinen en toepasbaar te maken in het veld en dat hebben deze jongens nog niet bewezen. De 350 kW lader van FastNed (ABB makelij) is er echter al wel gewoon en dat lijkt me een grotere prestatie dan een project om een lader met 10% meer capaciteit “te gaan ontwerpen”.
  • Het nut van hoog vermogen snelladers wordt enigszins overdreven. Een 400 kW snellader betekent namelijk niet dat een 100 kWh EV in 15 minuten volgeladen kan worden aangezien er (nog lang) geen EV’s bestaan die hier gebruik van kunnen maken. Tesla’s met een kleinere capaciteit accu laden aan de Tesla 120 kW Supercharger bijvoorbeeld maar met 90 kW en dat is dus geen beperking van de lader maar van de auto.
  • De beperking zit hem hier in het voltage van het accupakket. Zoals u weet is vermogen gelijk aan voltage maal stroom (P=U*I). Om via een lader een hoger vermogen aan een auto te kunnen leveren zal óf het Amperage omhoog moeten of het voltage. Amperage is echter lastig aangezien dit zou betekenen dat kabels en dergelijke dikker uitgevoerd moeten worden om niet te warm te worden en een 120 kW Tesla Supercharger kabel is nu al vuistdik en praktisch onbuigbaar. (Tesla experimenteert met vloeistofgekoelde kabels).
  • De andere optie is dus het voltage omhoog en daarvoor moeten EV fabrikanten de accuspanning van hun EV’s omhoog schroeven. Porsche is de eerste die dit gaat doen met de Mission E, met geloof ik een accuspanning van 800 Volt (Tesla geloof ik 400 Volt). De Mission E zal dan ook de eerste auto zijn die wel significant sneller zal kunnen laden en gebruik kan maken van een zwaardere lader. (maar nog steeds geen 350 kW aangezien er nog andere limiterende factoren zijn zoals het warm worden van de cellen).
  • Een 400 kW is daarmee overigens absoluut niet nutteloos maar de lader zal dus de komende jaren enkel gebruikt kunnen worden om 4 Tesla’s met 100 kW te laden en hier is natuurlijk niks mis mee maar in het veld niet veel beter dan 2 200 kW laders.”

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer