Au

Au

Als Rusland 10 dollar extra winst maakt op elk vat olie dat ze verkoopt, stroomt er 36 miljard dollar per jaar extra in de handelsbalans en regelrecht naar de staatskas. Dus dat zou de oorlogsmachine draaiende kunnen houden. Maar Rusland heeft niet alleen geld nodig. Dit overzicht laat zien hoe ernstig de huidige sancties al zijn.

De drie belangrijkste bedrijfstakken voor het leger – machinebouw, elektronica/computers, transport – zijn voor 50% of meer afhankelijk van geïmporteerde onderdelen. Die komen niet meer.

Het arsenaal dat in Oekraïne wordt vernietigd, moet vervangen worden. Volgens de website Oryx heeft Rusland al 895 voertuigen, lanceerinstallaties en ander groot materieel verloren aan de Oekraïners – waaronder 141 tanks. (24/7 ververst, dit zijn cijfers van gisteravond.)

Medicijnen zijn merendeels import. Passagiersvliegtuigen zijn merendeels van niet-Russische makelij en zonder reserve-onderdelen staan ze al snel aan de grond.

Anderen wijzen er op dat de geblokkeerde toegang tot Swift de Russische banken in cashproblemen brengt, waardoor ze bedrijven niet kunnen helpen om salarissen uit te keren. Ook de overheid niet. Enzovoorts.

Abonneer op De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer op