wetenschap • tech • gezondheid • geld

De Bicker in de pers

Fonk magazine, maart 2015


De Volkskrant, 28 juli 2014

“De Volkskrant tipt de dertien beste, leukste en interessantste nieuwsbrieven uit binnen- en buitenland. We beperken ons tot nieuwsbrieven van individuen, tamelijk onafhankelijke gidsen dus.”

“De Bicker
De Bicker wordt gemaakt door Michiel Bicker Caarten, oud-hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio. Elke ochtend om half acht ploft een pakketje interessante artikelen in je inbox, over wetenschap, technologie, media, gezondheid en onderwijs – zolang je er maar iets van leert, de focus ligt op vernieuwing. De Bicker heeft geen opiniestukken, want ‘daar zijn er al te veel van’. Er wordt geen vast aantal artikelen aangehouden, want het gaat immers om het aanbod: als er maar drie goede artikelen te vinden zijn, blijft het daarbij. De Bicker is zeven maanden geleden begonnen en heeft 2.750 abonnees. Elke nieuwsbrief heeft één adverteerder, bijvoorbeeld een wijnwinkel. Ook KPMG is een vaste partner.”


De Correspondent, juni 2014:

“Maar nieuwe journalistieke merken die volledig gebouwd zijn rond curatie zijn er nauwelijks. ‘Je hoort er wel heel veel over, maar je ziet het nog weinig,’ zegt Alexander Pleijter, lector journalistiek en innovatie aan de Fontys Hogeschool Journalistiek en hoofdredacteur van De Nieuwe Reporter.

‘Ik zie er wel wat in. Want dagelijks de RSS-feed aflopen, dat kost veel te veel tijd,’ zegt Pleijter. ‘Als ik iemand zou hebben die dat voor mij doet, dan zou dat heerlijk zijn.’

Voor curatie ziet hij vooral mogelijkheden voor merken die zich richten op een nichepubliek. ‘Michiel Bicker Caarten, de mediaman die BNR Nieuwsradio heeft opgezet, verstuurt dagelijks een nieuwsbrief met vijf goede artikelen over media van over de hele wereld. Dat wordt nu zo goed gevolgd dat ze aan het kijken zijn of ze mensen voor de nieuwsbrief kunnen laten betalen.'”


BNR Nieuwsradio, 23 juni 2014:

Michiel Bicker Caarten te gast bij het programma Mediazaken, tesamen met Yoeri Albrecht van de Balie. De eerste vraag van presentator was Ruud Hendriks was: denk je dat kwaliteitsjournalistiek in Nederland in gevaar is?

BNR mediazaken 1

Wil je daar geld mee gaan verdienen? Wat is je doelgroep?

BNR mediazaken 2

(Samenvatting: het internet creëert andere consumptiepatronen, waardoor de woorden ‘media’ en ‘journalistiek’ eigenlijk inhoudsloos zijn geworden. De burger krijgt kwaliteitsinformatie op allerlei manieren. De Bicker kan ooit rendabel worden maar daar is geduld voor nodig, en dat kan door lage kostenstructuur.)

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer