5G voor de digiB

5G uitgelegd voor de leek (en zijn we dat niet bijna allemaal?) door de onvolprezen Benedict Evans, voormalig telecom analist en nu schrijver en analist bij Andreessen Horowitz.

Wat is het? Een dikkere pijplijn voor mobiel internet. Dus meer en snellere data? Dat hangt af van de omgeving, in de meeste gebieden zal internet niet sneller zijn dan nu met 4G, en sowieso niet sneller dan vast internet. Wat gaan mensen ermee doen? Dat is nu het mooie – dat weet niemand. Dat hangt af van de creativiteit van aanbieders en de nukken en grillen van de consument. Gaat het zelfrijdende auto’s helpen? Niet noodzakelijk. De data die deze auto’s verzenden en ontvangen hoeven niet per se live of mobiel te zijn; je kunt ook ‘s avonds in de garage de autopiloot voorzien van nieuwe wegenkaarten.

Dus wat heb je er aan? Wat is de killer app? Zegt Benedict: ‘In 2000, toen ik nog een baby telecom analist was, vroeg iedereen ‘Wat is de killer app voor 4G?’ en het antwoord was: ‘Videogesprekken.’ Dat kwam er dus niet van (althans niet in de ouderwetse zin van betalen per telefoontik) dus de killer app van het internet in je broekzak was, nou ja, internet in je broekzak.’

Eén bijzonderheid van 5G is misschien handig voor grootverbruikers: je kunt het netwerk ‘in plakjes snijden,’ zodat segmenten van de capaciteit los kunnen worden verhuurd aan grootverbruikers. Voor een bepaald geografisch gebied, of een bepaald tijdvak. Of extra snel, of extra langzaam (de ijskast heeft geen breedband nodig.)