wetenschap • tech • gezondheid • geld

Accu’s

Accu's

Een oplaadbare batterij is een accu. Dat ding waarop uw telefoon draait is een accu. Hoedt u voor Anglicismen! Tot zover de preek.

Nieuwe ontwikkelingen in accu-research zijn aan de orde van de dag. Maar wanneer zijn ze klaar voor productie? IEEE Spectrum veegt een aantal persberichten en geruchten in de vakpers samen en verwacht serieus grote stappen dit jaar. Sectorkenners verwachten dat Tesla wil inzetten op accu’s met kathodes gemaakt van lithium-ijzer-fosfaat. IJzer in plaats van kobalt heeft voordelen. De kathodes kunnen sneller opladen en ontladen, en gaan langer mee dan gewone lithium-ion accu’s. En ijzer is minder controversieel (kobalt wordt vaak onder dubieuze omstandigheden gewonnen). Tesla wil ook de vorm van de cellen veranderen, van rond naar ‘prismatisch.’  Ten derde, denken waarnemers, wil Tesla ‘supercapacitors’ standaard inzetten. Die verhogen de reactiesnelheid van de accu’s.

Aan de andere kant in de accu zit de anode. Een startup in Engeland zegt dat zij een anode heeft ontwikkeld die het mogelijk maakt om een standaard lithium-ion accu in zes minuten op te laden. De anode zou in elke bestaande li-ion accu ingebouwd kunnen worden.

Tussen de kathode en de anode zit het elektrolyt. Mercedes-Benz heeft een joint venture gesloten met een Canadese energiecentrale om een nieuwe generatie lithium accu’s te ontwikkelen waarin het elektrolyt niet-vloeibaar en niet-brandbaar is.

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer