wetenschap • tech • gezondheid • geld

Koper

Koper

Waarom overleven virussen zo kort op koper? Dat komt door de atomaire samenstelling van het metaal. Net als goud en zilver is het antibacterieel; maar koper heeft ook nog eens een vrije elektron in de buitenste ring elektronen, en die helpt bij reacties die oxidatie verminderen.

Ook bevat koper ionen die een bacterie of virus aanvallen zodra ze landen op het oppervlak, ‘als een soort bombardement.’ En nog beter: die ionen zoeken en vernietigen DNA en RNA in de bacterie of het virus, zodat die niet kunnen muteren en resistent kunnen worden.

De ‘ontsmettende’ werking van koper is al duizenden jaren bekend. De eerste vermelding staat in een Egyptische papyrusrol uit 1700 v.C. (en citeert bronnen van 3200 v.C.). Chinezen gebruikten 1600 v.C. al koperen munten om buikpijn en blaasaandoeningen te behandelen. Feniciërs deden schraapsel van hun bronzen zwaarden in wonden om infectie te voorkomen. Moeders weten al duizenden jaren dat kinderen die uit koperen bekers drinken, minder snel diarree krijgen.

(In het Reformatorisch Dagblad een artikel uit 2011 waarin veel van bovenstaande ook wordt beschreven. Microbiologen pleiten al jaren voor meer gebruik van koper in ziekenhuismeubilair.)

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer