wetenschap • tech • gezondheid • geld

Afrika

Afrika

Veelbelovende recensie van nieuw boek met de titel “Land of Tears: The Exploration and Exploitation of Equatorial Africa,” door Yale University prof Robert Harms:

‘Hij organiseert het verhaal rondom drie kleurrijke mannen die voor drie verschillende heersers werken. Allereerst Hamid bin Muhammad (bijnaam Tippu Tip, naar het geluid dat zijn geweren maakten) die zijn trouw verklaarde aan de sultan van Zanzibar, het Manyema Rijk stichtte en later overliep naar de Belgen.

Twee: Henry Morton Stanley, een professioneel avonturier die voor de New York Herald naar Afrika ging om de Britse wetenschapper David Livingstone te zoeken. Hij vond hem snel en volgde daarna de Kongo rivier stroomafwaarts, een reis van acht maanden waarin hij 30 keer gewelddadig kennismaakte met de lokale bevolkingen.

Tenslotte, de Italiaan Pierre Savorgnan de Brazza, in dienst van de Fransen, die de Kristalbergen aan de Afrikaanse oostkust over klom, langzaam naar de bron van de Kongo reisde en daar een grote Franse kolonie stichtte.’

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer