wetenschap • tech • gezondheid • geld

AI: niet eng

Verity Harding is ook een AI-veteraan. Maar eentje die zich niet zorgen maakt over de dominantie, die het einde van de mensheid betekent. Zij was wereldwijd verantwoordelijk voor overheidsrelaties bij DeepMind, lid van het netwerk AI experts van OESO, mede-auteur ‘AI uitgangspunten’ voor de G20, etc Een paar citaten: ‘‘Large Language Models’ zijn niet hetzelfde als een AI die je op een dag kan doodmaken. Sterker nog, ik zal mijn nek uitsteken en zeggen: superintelligente AI systemen zullen de mensheid niet uitroeien.’

Zij citeert Yann le Cunn (hoofd wetenschap bij Meta, winnaar ACM Turing Award): “Before we get to ‘god-like AI’ we’ll need to get through ‘dog-like AI’.” (dit ga ik niet proberen te vertalen.) En zegt ook: ‘Als je iets uitzonderlijks als het uitroeien van de mensheid wilt beargumenteren, moet je met uitzonderlijke argumenten komen. Die moeten gebaseerd zijn op concrete vaardigheden die nu bestaan in bestaande software,  en niet verstopt achter verraderlijke concepten als ‘intelligentie.”

We moeten ons niet laten afleiden door enge vergezichten, is haar conclusie, maar gewoon ‘klunen:’ nadenken over hoe je misbruik kunt voorkomen, wie verantwoording aan wie moet afleggen, regels schrijven, verdragen sluiten.

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer