wetenschap • tech • gezondheid • geld

Algoritmes zijn dom

Algoritmes zijn dom

Amazon raadt u boeken of films aan op basis van keuzes in het verleden. Maar die keuzes zeggen niet noodzakelijk iets over uw smaak. De algoritmes van Amazon en anderen snappen niet waarom ik tot iets aangetrokken wordt. ‘Smaak wordt mede bepaald door iets typisch menselijks: het vermogen om te vergeten.’  Soms weten we zelf niet waarom we tot iets worden aangetrokken. ‘Mijn smaak hangt zeker af van wat ik in het verleden heb geconsumeerd, maar ook op wat ik uit mijn hoofd heb gezet maar toch in mijn onderbewustzijn blijft knagen.’ Kunstmatige intelligentie is niet erg slim. ‘Mensen handelen meestal niet op basis van koele berekening maar op instinct, of een oprisping, iets wat machines niet kunnen begrijpen. (…) Smaak is niet over wat ik me kan specifiek herinneren maar over datgene wat mij achtervolgt.’

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer