Alles over accu’s

Alles over accu's

Quartz is weer een nobele serie begonnen over de energierevolutie – of ‘transitie’ zo u wilt. (Ten overvloede: een accu is een oplaadbare batterij, een ‘rechargeable battery.’ Het taalimperialisme van de Angelsaksen verspreidt het slordig gebruik van ‘battery.’)

Overzicht van de stand van zaken is deel 1. Enkele krenten: bij iedere verdubbeling van de verkoop van lithium-ion accu’s in de afgelopen tien jaar zakte de prijs met ongeveer 18%. Een accu met 20 kWuur (die in de meeste hybride auto’s zitten) kost nu ruwweg €3.100, tegen €20.000 in 2010.

Zou het niet mooi zijn als vliegtuigen elektrisch konden vliegen? Een toestel ter grootte van een Airbus A320 of een Boeing 737 zou 1.000 kilometer kunnen vliegen op accu’s met een energiedichtheid van 800Wh/kg. Zegt een studie in Nature Energy in februari. Helaas duurt het nog tientallen jaren voordat zulke accu’s zijn ontwikkeld.

Het is nog onzeker of we voldoende kobalt en lithium kunnen ontginnen en recyclen om de hele wereld elektrisch te laten rijden, concludeert het artikel.

Abonneer op De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer op