Besmettelijkheid

Besmettelijkheid

Studie over besmettelijkheid van Covid-19 zegt dat geïnfecteerden het meeste virus verspreiden in de eerste vijf dagen nadat ze symptomen beginnen te vertonen, zelfs als die symptomen mild zijn. Overdracht geschiedt vooral via neus en mond.

‘Ter vergelijking: de virushoeveelheid van Sars piekt na 10-14 dagen en van Mers na 7-10 dagen. Dit verklaart waarom de verspreiding van deze virussen werd verminderd door het vinden en isoleren van mensen met symptomen. Het verklaart ook waarom het zo moeilijk is geweest om Covid-19 te temmen, omdat die zich zo snel verspreidt in het beginstadium van het ziekteverloop.’

Leg dit naast een eerder bericht in The Guardian: 100% testen in Slowakije (alle 5 miljoen inwoners kregen een gratis test) heeft de verspreiding drastisch verminderd. Wie negatief testte kreeg een certificaat waarmee hij naar zijn werk mocht; wie positief testte moest 10 dagen in thuisquarantaine, met zijn huisgenoten. Vooral dat laatste heeft volgens artsen stevige vermindering teweeg gebracht van de verspreiding. De campagne ‘ontdekte’ 50.000 Slowaken met symptomen.

Is het misschien een idee om van de miljarden aan economische steun, die achteraf pleisters plakken, een paar honderd miljoen te investeren in 17 miljoen tests, die preventief werken?

Abonneer op De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer op