wetenschap • tech • gezondheid • geld

Cijferinflatie (4)

Cijferinflatie (4)

De kwaliteit van onderwijs gaat niet alleen achteruit door de steeds nonchalantere beoordeling, maar ook door het doodse vakkenpakket. En niet alleen aan de universiteiten. Gisteren kregen we bericht van Willy Gout, kapper, die een kopie stuurde van zijn noodkreet van deze zomer. Hier enkele fragmenten:

Kappers examen geen knip voor je neus waard!

“Studenten worden opgeleid voor het kappersvak in 1960. De studenten van de beroepsopleiding worden al jaren opgeleid voor een niet meer bestaande markt.

“De gemiddelde ROC student die heeft gekozen voor het kappersvak, wordt tijdens de gehele schooltijd (2-3 jaar) opgeleid om te leren watergolven en permanenten. Dit beslaat 50% of meer van de lestijd! Dit terwijl de markt voor deze behandelingen, voor zover deze überhaupt nog bestaat, minder is dan 0.5% is. Beide behandelingen waren populair in de jaren 60! “Watergolven doet al vrijwel geen moderne kapperszaak meer sinds eind jaren 70. De opkomst van het “coupe“ knippen in het begin van de jaren 70 heeft het watergolven totaal verdrongen.

“Mijn naam is Willy Gout, eigenaar, trainer en praktijk opleider van 3 kapperszaken (met ruim 40 collega’s) in Amsterdam, Arnhem en Apeldoorn. Ik ben in 1983 als leerling kapper (BBL) gaan werken. Ook ik moest destijds examen doen in permanenten en watergolven. Zelfs in 1984 was het al een groot probleem om watergolf modellen te vinden. Niet dat de techniek zo moeilijk is, maar vooral omdat het toen de haardracht voor bejaarden was (en de meeste klandizie is nu echt overleden). Omdat ik in Apeldoorn geen modellen kon vinden (ondanks ruime sociale contacten) was ik min of meer genoodzaakt mijn opleiding in Enschede te gaan doen. In die omgeving had je nog wat traditionelere dorpen waar, weliswaar ook met moeite, nog modellen te vinden waren.”

(complete bericht op de site)

Kappers examen geen knip voor je neus waard!

Studenten worden opgeleid voor het kappersvak in 1960.

De studenten van de beroepsopleiding worden al jaren opgeleid voor een niet meer bestaande markt.

Kappers studenten worden opgeleid voor het kappersvak in 1960

De gemiddelde ROC student die heeft gekozen voor het kappersvak, wordt tijdens de gehele schooltijd (2-3 jaar) opgeleid om te leren watergolven en permanenten.

Dit beslaat 50% of meer van de *lestijd! Dit terwijl de markt voor deze behandelingen, voor zover deze überhaupt nog bestaat, minder is dan 0.5% is.

Beide behandelingen waren populair in de jaren 60!

Watergolven doet al vrijwel geen moderne kapperszaak meer sinds eind jaren 70. De opkomst van het “coupe“ knippen in het begin van de jaren 70 heeft het watergolven totaal verdrongen.

Permanenten is sinds eind 80’er begin 90’er jaren, tijdens de opkomst van het kleuren, met onder andere de ‘highlights’ en ‘balayage’ technieken, uit zwang geraakt vooral omdat het haar beide chemische behandelingen niet kan verdragen. Bovendien waren de eindresultaten vaak erg teleurstellend.

Als een salon (de meeste salons doen het niet) 1 of beide behandelingen nog uitvoert, dan is het vaak slechts een enkele keer per maand. Er is ook geen straatbeeld van te vinden.

*als salons daadwerkelijk zouden permanenten en watergolven, dan zou je deze vaardigheden aanleren in 3- 6 maanden. Vooral tijdens stage of leerplek en met beperkte lestijd.

Wie ben ik?

Mijn naam is Willy Gout, eigenaar, trainer en praktijk opleider van 3 kapperszaken (met ruim 40 collega’s) in Amsterdam, Arnhem en Apeldoorn.

Ik ben in1983 als leerling kapper (BBL) gaan werken.

Ook ik moest destijds examen doen in permanenten en watergolven. Zelfs in 1984 was het al een groot probleem om watergolf modellen te vinden.

Niet dat de techniek zo moeilijk is, maar vooral omdat het toen de haardracht voor bejaarden was (en de meeste klandizie is nu echt overleden).

Omdat ik in Apeldoorn geen modellen kon vinden (ondanks ruime sociale contacten) was ik min of meer genoodzaakt mijn opleiding in Enschede te gaan doen.

In die omgeving had je nog wat traditionelere dorpen waar, weliswaar ook met moeite, nog modellen te vinden waren.

Al jaren worden we als salon eigenaar opgezadeld met een slecht tot matige opleiding. Daar waar de markt van watergolven al bijna 40 jaar weg is, en de markt van permanenten 25-30 jaar, krijgen onze beginnende kappers daar juist les in.

Wij moeten tijdens of na werktijd studenten die een voltijdsopleiding volgen, nog recht leren knippen en de elementaire kennis van het kleuren bij brengen.

Het maakt mij boos dat leerlingen volslagen nutteloze stof krijgen.

En ja, dit persbericht had al eerder gemoeten, echter hoopte ik op ‘beterschap’ bij de opleiding en de andere verantwoordelijken.

HOPELOOS

Ik vraag me af hoe het kan dat behandelingen die in de geschiedenisboeken thuishoren, en dat doen watergolven al tenminste 35 jaar en permanenten al 25 jaar, heden ten dage geëxamineerd worden!!

Hoe hopeloos kan het zijn?

Gesprekken met partijen

Uiteraard ben ik in gesprek geweest met de ROC’s en ook met de ANKO. Iedereen wijst in dat geval naar elkaar.

En of het nu de MBO raad is die dwars ligt of SBB of wie dan ook. Eens kunnen ze het niet worden.

De leerlingen zijn de dupe!

De verschillende kappersafdelingen op ROC’s waar ik mee gesproken heb, willen graag veranderen, echter de exameneisen veranderen niet en dus de opleiding ook niet.

Beroepsopleiding of ‘Hoepeltje springen’

De verantwoordelijke partijen de scholen (MBO-raad), de sociale partners (w.o. ANKO, FNV, CNV en SBB) die gezamenlijk het examen vaststellen, zitten al jaren te slapen (of te kibbelen over de rug van de student).

In plaats van leerlingen ‘de kunst van het kapper zijn’ bij te brengen, leren ze hen kunstjes.

WAT gaat er mis???

  • De mbo-scholen zouden moeten opleiden voor de markt, ze zijn tenslotte een beroepsopleiding. Iedereen begrijpt dat het niet makkelijk is om als opleider of verantwoordelijk gelijke tred te houden met de ontwikkelingen en innovaties op een vakgebied. Echter het is niet nodig om 30-40 jaar achter te lopen op de markt.
  • Kanttekening op vorige punt; De scholen hebben de opleiding ‘Barbier’ supersnel geïmplementeerd. Op zich prima, maar blijkbaar was het hier met het zicht op meer leerlingen (=meer geld) wel de moeite waard te innoveren.
  • Daar waar 8 van de 10 vrouwelijke klanten gekleurd worden , wordt er nauwelijks elementaire kleurkennis en kleur vaardigheden aangeleerd. Met onder andere het oplossen van dagelijkse casussen. Het aanleren van highlight en andere kleur technieken gebeurd niet of nauwelijks en wordt niet of zeer summier geëxamineerd. (30-40% van de omzet in de branche)
  • Van de hoofdmoot dames knippen, waarin tenminste 6 categorieën zijn, met 10 tot 15 basiskapsels (die dagelijks nodig zijn), die een student zou moeten kennen en kunnen. Onbegrijpelijk is het dat er slechts 1 kapsel geëxamineerd wordt!
  • Het onnodig aanleren en examineren van permanenten en watergolven slokt een groot deel van de praktijk-tijd op ten koste van het ‘echte’ werk.
  • Het examineren gebeurt volgens het principe ‘slager keurt eigen vlees’. M.a.w. wellicht de beste bedoelingen, maar wie garandeert? Scholen voelen zich niet of nauwelijks verplicht om een gecertificeerde examinator in te zetten.
  • Door de perverse financiële prikkel van de overheid, zijn scholen de BOL-opleiding (voltijd = meer budget) gaan invoeren ten nadele van BBL (praktijk als opleider) om op deze manier de begroting rond te maken. Praktisch en ambachtelijk ingestelde mensen worden veroordeeld tot schoolbanken.

Geld maakt meer kapot dan je lief is.

  • Potentiele kandidaten blijven weg van de opleiding vanwege het oubollige karakter.

Hoort permanent en watergolven nog in de moderne opleiding thuis?

Natuurlijk niet!! Alles draait om knippen, stylen en kleuren. Zo zou het ook op school moeten gaan.

Het is tijd om de boel wakker te schudden!!

Ben je het met de voorgaande stelling niet eens?

Vraag je dan af waarom er nauwelijks modellen te vinden zijn die (GRATIS) een echte permanent willen. Examen doen op een ’live’ model is vrijwel onmogelijk.

Er nauwelijks modellen te vinden zijn voor watergolven, dat kan nog ongedaan gemaakt worden door het haar te wassen na de tijd, en dat doen de meeste dan ook.

Vrijwel niemand wil met zo’n kapsel naar huis.

En als er dan markt voor is, waarom zien we beide behandelingen niet terug in het straatbeeld?

Straatbeeld Utrecht en Apeldoorn

Gefilmd op stations, markt, gracht en binnenstad. Geen permanent en of watergolf te zien, ook niet bij het oudere publiek!

Bekijk de onderstaande video of maak een vergelijkbare wandeling (ik wil wel met je meelopen voor hulp bij de analyse)

klik hier

Reacties leerlingen

  • “Als ik op instagram en google kapsels zoek, zie ik dat er zoveel te leren is over knippen en kleuren, dat zou ik in de salon goed kunnen gebruiken.”
  • “Ik wil meer praktijk”.                   (Info: scholen variëren van 50% praktijk BBL tot 25% bij BOL).
  • “Het is vrijwel onmogelijk modellen te vinden voor permanenten, laat staan voor het examen.”
  • “Het is toch raar dat we moeten leren permanenten? Ik ken niemand die een permanent heeft.”
  • ‘’Mijn oma watergolft niet eens’’
  • “Ik hoor vaak in mijn vriendenkring; Watergolf…… wat is dat?”
  • “Ik had niet verwacht dat er zoveel tijd aan ouderwets watergolven en permanenten besteed zou worden. In onze salon doen we dat nooit. Wij knippen en kleuren vooral. Hoe kan dat?”
  • “In onze salon krijg ik een goede training en begeleiding, ik kan net zo goed stoppen met school”
  • “Coupes zoals een man gedekt knippen of juist met wat langer haar, heb ik nodig in de salon, en zou ik graag leren, maar daar is geen tijd voor. Maar ik moet wel permanenten en watergolven leren, 3 jaar lang, 2 vakken die we nooit in de salon doen en volgens mij, mijn klasgenoten ook niet. “
  • “Ik leer geen highlights, blonderen, schoonmaak formules of balayage technieken, dat zou ik willen want dat doen we veel in de salon!!”
  • “Niemand watergolft nog, daarvoor heb je nu toch een krultang of fohnborstel??”

Wat vind je op Google?

Als je zoekt op haartrends, 60+ haar, permanten of watergolf. Dan zou je dat moeten vinden.

Dus niet!!

Bekijk de volgende pagina’s ter illustratie.

De krullen/ slagen die je daar ziet, zijn natuurlijke krul of met de krultang, fohn of fohnborstel gedaan.

Als je foto’s ziet gerelateerd aan watergolf of permanent, dan zie je hoofden met krulspelden en wikkels, maar geen eindresultaten.

Ho wacht….  als je goed kijkt zie je Margaret Thatcher als enige watergolf klant .

Zoekopdracht = klassieke kapsels vrouw

Zoekopdracht = permanent krullen

Zoekopdracht = permanentje

Zoekopdracht = haar 60+

Zoekopdracht = watergolven

Branchecijfers Rabobank

Grootste deel van de omzet van de kappers bestaat uit knippen met kleuren op een prominente 2e plaats. Samen tenminste goed voor 90% van de omzet.

ANKO-structuuronderzoek 2013 (laatste onderzoek)

De bedrijven met personeel zijn goed voor 80% van de omzet, en daar gaan de studenten na / tijdens de opleiding werken, hebben de volgende verhouding in de salon wat betreft de behandelingen.

Knippen 54%

Kleuren 35%

Permanent /watergolf/ straighten 7 %

Overige haarverzorging 4%

Toeleveranciers onderzoek 2016 door bureau KLINE en beschikbaar gesteld door toeleverancier L’Oréal

  • Conclusie 2016. De markt is definitief verplaatst van omgevormd (gepermanent) haar naar gestyled haar.
  • 2,9% van de markt was omvorming in 2015, daarvan was 55,3% straighten (krullend haar glad maken)
  • Blijft 1,3% over voor permanent en watergolf
  • Dit percentage daalt in 2018 naar 1,1%
  • De verwachting voor de toekomst is dat dit blijft dalen, watergolf is al lang uit de tijd, en permanent gaat niet samen met de wens van de klant die gezond en glanzend haar wil.

Het percentage voor permanent is 1,1% en dalend

en

50% van deze omzet

wordt door de opleiding / scholen gemaakt?

Wie houdt wie nou wie voor de gek??

Reacties van professionals in de branche

Kappers Softwareleverancier BnF

“Wij zien nog weinig salons die permanenten, laat staan watergolven. Bij degene die het nog in de prijslijst hebben staan komt het weinig voor. Denk in dat geval aan een paar procent van de ambachtelijke omzet.”

Aldus Patrick Klappe – directeur

Reactie Harry goede 60+, ‘Haarkazerne’ te Nuenen

‘’De combinatie permanenten samen met kleuren is vrijwel onmogelijk. En kleuren is de hoofdmoot in de salon. Tot nu toe is er geen vloeistof in de markt die een 100% kwaliteitsgarantie biedt voor het eindresultaat.’’

‘’We hebben nog een paar oudere klanten die permanenten en ook watergolven, maar die markt is al verwaarloosbaar sinds de halverwege de jaren negentig, vanwege de opkomst van het haarkleuren. Opvallend is dat de permanent technieken die op dit moment aangeleerd worden op de scholen niet voldoen aan de kwaliteit die ik gewend ben. Als ik permanent, gebruik ik de wikkeltechniek die past bij het eindresultaat.’’

‘’Als permanenten weer in de mode komt zullen de leveranciers ons binnen no time opleiden. School heeft daar op dit moment eigenlijk geen taak voor.’’

‘’Naar mijn mening zou BBL de belangrijkste opleiding moeten zijn, bij ons vak draait het om praktijk, praktijk en nog eens praktijk. Bovendien weet je ook vrijwel zeker dat deze mensen een baan hebben, omdat ze niet op de opleiding mogen blijven zonder werk’’

‘’BOL-opleiding is veel te weinig praktijkgericht en staat ver buiten de realiteit. Kappers zijn praktische mensen en geen studiebollen. En….Hoe kan je nu met een halve dag praktijk op school ons vak leren.?’’

Reactie van Rob Peetoom 60+
Eigenaar en oprichter van de toonaangevende ‘Rob Peetoom’ salons

‘’Er zitten technieken in het watergolven en permanenten die zeer nuttig kunnen zijn voor het aanleren van de huidige vaktechniek, maar vergeet alsjeblieft watergolven en permanenten als onderdeel van ons vak!’’

‘’Mocht in de verre of nabije toekomst permanenten of watergolven weer actueel worden. Dan zien we dat wel op dat moment. Dit is vooral de verantwoording van de ondernemer en het belang van de leverancier om een en ander bij te spijkeren. ‘’

‘’Waarschijnlijk zullen de technieken die dan nodig zijn ook anders zijn als dat nu het geval is.’’

Opvallend

Er zijn een behoorlijk aantal particuliere opleidingen die beloven kapper te worden binnen 9-12 maanden, en dat is zeer goed mogelijk als je focus op de markt hebt, dus vooral knippen, kleuren en stylen.

Een aantal van deze opleidingen leveren verrassend goede en up to date medewerkers af.

ROC’s doen daar 2 tot 3 jaar over.

Steeds meer ROC’s staan open voor maatwerk (met focus op de nuttige lesstof) aan grotere ketens met eigen klassen en leerstof.

Op zich prima, maar dat zou vanuit de gedachte opleiden voor het beroepenveld niet nodig moeten zijn.

Permanenten en watergolven geven zelfs een negatief imago aan de kappersopleiding!

En weerhoud potentiele studenten te kiezen voor de opleiding.

Sinds wanneer leren we ambachtelijk werk in de klas?

Dat is er misschien wel mis met het hele onderwijssysteem van nu.

Studenten die kiezen voor een ambachtelijke opleiding krijgen relatief weinig praktijk, vaak maar 20 – 30% van de lestijd.

Bovendien vindt men dat je op de BOL-opleiding ook nog vakken als Nederlands en rekenen* nodig hebt.

Scholen hebben een perverse prikkel als het gaat om BOL (in plaats van de BBL) leerlingen, die brengen simpelweg meer geld in het laatje.

Dit is zeer nadelig voor de BBL, de opleiding waarbij de leerlingen dicht bij de praktijk staan.

Ons vak bestaat uit doen, doen en nog eens doen!! Werken in de praktijk.

*als je na 10 jaar of meer basis en vervolg onderwijs nog steeds niet goed bent in taal en of rekenen, dan zal het er waarschijnlijk ook niet meer van komen, daarom koos je waarschijnlijk voor werken met je handen.

Slappe argumenten

De 2 meest gehoorde (slappe) argumenten die partijen hebben om permanenten en watergolven te behouden;

“Als het straks weer terugkomt………”

En

“er zitten nuttige technieken en of onderdelen in”

Mijns inziens sla je dan de plank op meerdere manieren mis;

  • Ten eerste zeg je dat het er nu niet is. Daarmee bevestig je de nutteloosheid van het huidige pakket.
  • Je leidt willens en wetens leerlingen nutteloos op voor een niet bestaande markt.
  • Niemand heeft een glazen bol waaruit blijkt of ‘behandelingen’ terugkomen.
  • Als de technieken of onderdelen nuttig zijn, komt dat wel naar voren bij andere actuele behandelingen.

Conclusie

  • De beroepsopleiding moet aansluiten bij het werkveld.
  • De vakken zouden in de dezelfde verhouding gegeven moeten worden als de verhouding in de markt. Rekening houdend met het toevoegen van service gerichte behandelingen qua styling en het gebruik van moderne tools en specialisaties.
  • Meer praktijklessen meer leren door werken tijdens de opleiding. Denk aan tenminste 60 – 80% van de lesuren. Dit varieert te veel op de diverse scholen.
  • De BBL zou de hoofdmoot moeten zijn. Bovendien voorkomt men met een BBL opgeleide markt wildgroei.
  • De huidige verhouding in lessen en examinering is volledig zoek! De opleiding is deels waardeloos en daar van waarde, ontoereikend.
  • 1,1% = eigenlijk 0,55% van de omzet in permanent/ watergolf producten bij de leveranciers, dit zegt alles! Permanent en watergolf horen er niet meer in.
  • Leer ambachtslieden (dat geldt voor alle ambachten!) mooi werk maken! Laat ze met de handen werken, bij goede werkgevers en geef alleen theorie die nodig is voor het ambacht of beroep.
  • De politiek zou er nu aandacht voor moeten hebben. De branche is vooralsnog niet in staat een kloppende opleiding te fabriceren.

Met vriendelijk groet,

Willy Gout – Waxx Kappers

+31 (0)622206606

www.waxx.nl

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer