wetenschap • tech • gezondheid • geld

De beste analyse

De beste analyse

…. van het Facebook debacle. Informatiever dan die van Thomas Friedman, of wie dan ook. Silicon Valley-veteraan van Franse origine Jean Louis Gassée schrijft onder de titel: ‘Mark Zuckerberg denkt dat we allemaal idioten zijn:’ ‘Facebook’s onoprechte excuses lokken nieuwe vragen uit en beschadigen het vertrouwen verder.’

‘Uw privacy is belangrijk voor ons,’ zegt Zuckerberg, volgens Gassée klinkend als een call center medewerker met een kras in de plaat. ‘Ja natuurlijk is onze privacy belangrijk voor jullie,’ zegt Gassée sarcastisch. ‘Jullie hebben miljarden verdiend door ons privé-leven te bespioneren, te verpakken en te verkopen.’  Hij citeert het interview dat Zuckerberg gaf aan de New York Times en waarin hij zei dat Facebook pas in 2014 hoorde van het misbruik door Cambridge Analytica van ‘Open Graph’ (een Facebook product sinds 2010). ‘Dit is moeilijk te geloven. Facebook is een surveillance machine, die zijn geld verdient door te weten wat er op zijn netwerk gebeurt. Erger is dat Facebook al in 2011 is gewaarschuwd dat er mensen zijn die misbruik maken van hun apps’ (door de Europese privacyvechter Max Schrems.)

Gassée verwijst verder naar Ben Thompson’s Stratechery voor details over hoe veel data Facebook en Google van ons hebben en verkopen.

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer