Ethiek

Als je ethisch wilt investeren, is het dan ethisch om een ‘zondig’ aandeel (sigaretten, wapens) te shorten? Oftewel: gokken op een koersdaling? De Church of England (een grote belegger) heeft zich uitgesproken tegen ‘long’ of ‘short’ beleggen in bedrijven die op haar zwarte lijst staan omdat het in beide gevallen verkeerd is om winst te maken op de activiteiten van die bedrijven. “Church of England profits from short bet on pornography company” doesn’t sound good, exactly, does it?”

Als je een ‘short’ neemt op een aandeel verhoog je de prijs van kapitaal voor dat bedrijf. Dat lijkt dus goed. Maar – een short seller concurreert tegen het zondige bedrijf op de kapitaalmarkt. Wil je concurreren met verwerpelijke lieden?

En nog een overweging: als je de prijs van kapitaal voor het zondige bedrijf opdrijft door short te gaan, ontmoedig je investeringen door datzelfde bedrijf. Inderdaad. Aan de andere kant: de banken en andere geldschieters die nog wel geld lenen, of aandelen kopen, zien hun rendement op kapitaal stijgen. Zij worden dus beloond. Dus wat bereik je met shorten …?