Gaat-ie vliegen?

Gaat-ie vliegen?

Na een hoop vertragingen werd vorige week de Tesla vrachtwagen gelanceerd. Kan hij het opnemen tegen dieseltrucks? De buitenwereld is skeptisch; de klanten staan in de rij. PepsiCo heeft de eerste twee van totaal 100 besteld in ontvangst genomen. Bierbrouwer Anheuser-Busch heeft er 40 besteld; Walmart 130; etc. Concurrerend? Aanschafprijzen zijn moeilijk te vergelijken zegt de Amerikaanse vakpers: maar deze zegt dat je in het ergste geval de aanschaf binnen vier jaar terugverdient door lage operationele kosten. Tesla zelf zegt dat diesel 20% duurder is, operationeel: 1,51 dollar per mijl tegen 1,26 dollar voor de Tesla (gebaseerd op een traject van 100 mijl, 96 km/u gemiddeld, 40.000KG vracht, 2,50 dollar per gallon dieselprijs en 7 cent per kWh voor elektriciteit. NB de goedkoopste diesel in de VS is momenteel bijna het dubbele, 4,45 dollar in Texas.)

De Semi heeft een bereik van 800 km, laadt 70% bij in 30 minuten. Dat dankzij een systeem dat draait op 1.000 volt. Daar zijn wel weer speciale oplaadpunten voor nodig, genaamd ‘Megachargers.’ Het netwerk zal een belangrijke afweging zijn voor potentiële kopers. Maar Tesla heeft al laten zien dat het voor zijn klanten een adequaat netwerk kan uitrollen.

Verder? Kennelijk moeten vrachtwagens gemiddeld 1x per jaar naar de werkplaats omdat de voorruit of ander glas is gebroken; Tesla zegt dat het overvloedige glas rondom op de Semi sterk genoeg is ‘om een kernexplosie te overleven.’ Dat is nog eens marketing-mannentaal.

Tot slot: bekijk de cabine eens. Als je daar hebt gezeten, wil je als chauffeur toch nooit meer in een DAF of een Volvo? Een belangrijk argument, in deze overspannen arbeidsmarkt.

Abonneer op De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer op