wetenschap • tech • gezondheid • geld

Geo-engineering - Intelligente belastingaangifte

Sja ...

wetenschap| Science | 2 aug 23

Misschien werkt 'geo-engineering' toch. Je kunt kunstmatig wolken creëren, en dat betekent minder opwarming van de aarde, bijvoorbeeld. Dus minder wolken .... In 2020 werd een nieuwe regel van kracht van de International Maritime Association. Die verplichtte vrachtschepen om de uitstoot van zwavel te verminderen. Een succes: de uitstoot nam af met 80%. Maar zwaveldeeltjes in de atmosfeer trokken vocht aan, en hielpen de vorming van wolken. Sinds 2020 zijn de wolken'sporen' die schepen over de oceanen achterlieten, met meer dan 50% verminderd. Vooral boven de Atlantische Oceaan, waar de meeste routes zijn. Dat verklaart voor een deel de extreem warme zomer (samen met El Niño), denken wetenschappers.

Dus. We kunnen 'het klimaat' sturen. Geo-engineering, heet dat in goed Nederlands. Maar hoe dat precies werkt weten we nog niet, dus rustig aan.

Wat doe je nou met AI?

geld| A16Z | 27 jul 23

Het heeft mij even gekost, maar ik beschouw nu AI als een soort 'tussenschuiftechnologie' die je tussen een mens en een activiteit kunt schuiven, die de activiteit makkelijker/sneller/minder saai maakt. Het blijft wel nog steeds handje vasthouden, want ik zie op Chat GPT veel voorbeelden van - laten we aardig blijven - nonchalante intelligentie. Dus je moet niet te veel verantwoordelijkheid afschuiven. (lijkt dit niet op de overgang van paard en wagen naar  'automobielen'?) Maar stel je nu eens voor dat er iemand komt met een applicatie die voor jou de belastingaangifte doet. (Het muntje viel bij het lezen van dit artikel op A16Z). Mamma mia. Die alle aftrekopties kent, alle belastingschijven, alle uitzonderingsgevallen - en alle uitspraken van de Belastingrechter uit zijn hoofd kent! - en ook alle mazen in de wet, alle belastingparadijzen, en hun voorwaarden ...  

Dat zou lekker zijn. Maar iemand die zo'n AI op de markt brengt zal hem eerst moeten testen. En om dat te kunnen moeten je zelf perfect zijn ingevoerd in de belastingwetgeving. Dus dat moet ook weer betaald worden.

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer