Groene kool?

Wees groen, koop een kolenmijn. En sluit hem vervolgens! Daarmee verminder je de CO2-uitstoot in de toekomst. Klinkt geniaal. Columnist werkt het uit op de achterkant van de envelop. Er staat een kolenmijn te koop in West Virginia voor $7,8 miljoen. Produceert 10.000 ton kolen per maand en heeft een reserve van 8 miljoen ton. Een ton steenkool stoot 2,5 ton CO2 uit. Een ton CO2 afvangen en opslaan kost $100.

Dus in een maand zou de mijn kolen produceren met een uitstoot van 25.000 ton CO2, die $2,5 miljoen zou kosten om op te slaan. De mijn opkopen en sluiten is een goedkope manier van CO2-afvang: in drie maanden heb je de aankoopprijs van $7,8 miljoen er al uit!

‘Als ‘t te mooi klinkt om waar te zijn, is het waarschijnlijk te mooi om waar te zijn.’ Zo ook hier. Lezers wezen er op dat het koopcontract niet eigendom van de mijn verschaft, maar het recht om kolen te delven. En aan dat recht is een plicht verbonden om dat ook daadwerkelijk te doen. Waarom? Omdat de eigenaar van de mijn een percentage van de opbrengst krijgt.

Toch maar iets anders verzinnen.