Grondstoffen

Zeldzame aardelementen zijn grondstoffen die steeds belangrijker worden. Er zijn er 17: lanthanum (La), cerium (Ce), praseodymium (Pr), neodymium (Nd), promethium (Pm), samarium (Sm), europium (Eu), gadolinium (Gd), terbium (Tb), dysprosium (Dy), holmium (Ho), erbium (Er), thulium (Tm), ytterbium (Yb), lutetium (Lu), scandium (Sc), and yttrium (Y). (Dit gaat dus niet over kobalt, of platinum, of andere metalen.)

Ze zijn niet zeldzaam in de zin van moeilijk te vinden, maar: verspreid over grote hoeveelheden aarde. Je moet dus een heleboel aarde filteren om een handjevol van deze elementen over te houden. Ze zijn kostbaar en steeds belangrijker. Ze worden gebruikt om sterke magneten te maken (die weer belangrijk zijn voor mobiele telefoons, en allerlei wapentuig), batterijen, staal-legeringen, glas, en electronica.

Rusland, met zijn enorme landmassa, heeft niet eens de grootste reserves: dat is voorbehouden aan China maar ook Brazilië, en gek genoeg: Vietnam. De VS heeft relatief weinig maar wel de meest effectieve mijnbouw.