wetenschap • tech • gezondheid • geld

Kernenergie

Kernenergie

Grondig overzicht van de stand van zaken in de bedrijfstak ‘kernenergie,’ wereldwijd. Klimaatverandering heeft de technologie ‘te elfder ure’ een nieuw leven geschonken.

Een paar krenten: op dit moment zijn er 35 kerncentrale in aanbouw in Azië, twee keer zo veel als in heel Europa. China heeft aangekondigd dat het tot 2060 totaal 150 kerncentrales wil bouwen zodat in dat jaar steenkool volledig overbodig wordt. Bloomberg schat dat dit 440 miljard dollar gaat kosten, over die periode van 40 jaar.

Van de ruwweg 440 kerncentrales die op dit moment draaien in de wereld zijn er 42 gebouwd op oude Sovjet-technologie, en dus afhankelijk van uranium van Rosatom.

Frankrijk is het succesverhaal. 56 centrales, op 20 lokaties, zijn allemaal van hetzelfde ontwerp en worden beheerd door EDF, een pseudo-staatsbedrijf. De ouderwetse ‘Generatie-2’ centrales draaien al tientallen jaren. Maar het land heeft zich nu gecommitteerd om 14 nieuwe ‘Gen-3’ reactoren te bouwen, die samen met Siemens (Duitsland) worden ontwikkeld. Die centrales zijn veel krachtiger en nog veel veiliger, maar het bouwen van een nieuw ontwerp is vele malen duurder en veroorzaakt vertragingen; dat zou de reputatie van kernenergie weer kunnen schaden. (tip A. Kaizer)

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer