wetenschap • tech • gezondheid • geld

Kids op ‘t net

Kids op 't net

Ofcom, de Britse toezichthouder op communicatie, publiceert jaarlijks een onderzoek over het internetgedrag van kinderen. Enkele krenten, allemaal over kinderen in de leeftijdscategorie 12-15. Ze kijken nog wel TV – 14,5 uur per week – maar zitten meer tijd op hun telefoon of achter een scherm. 10% kijkt helemaal never nooit TV.

De helft zegt geïnteresseerd te zijn in ‘nieuws.’ Dat wordt 100% als je sport, showbiz en muziek ook onder ‘nieuws’ laat vallen. TV is de populairste bron voor nieuws en wordt als betrouwbaarder beschouwd dan sociale media. Nieuws via sociale media is tricky: bijna de helft zegt dat het lastig is om te beoordelen of een bericht waar is of verzonnen. Ze hebben wel al ontdekt hoe je een bericht kunt controleren: kijken of hetzelfde bericht ook ergens anders staat; de commentaren lezen; kijken wie de afzender is.

Ze zijn nog wel een beetje naïef over adverteerders. Hebben niet altijd door dat ‘vloggers’ die een product aanprijzen, daar betaald voor worden. Helemaal lastig op sociale media. De helft let niet op het ‘adv.’ icoontje op Google zoekresultaten; een kwart beschouwt Google zelfs als een keurmerk. Dus een website die opduikt in zoekresultaten is OK omdat Google hem aandraagt.

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer