‘Release the report’

'Release the report'

Het lijkt wel alsof Amerika zich heeft neergelegd bij bij het presidentschap van Donald Trump. Hij is genormaliseerd. Hij lijkt ongrijpbaar. Nelson Cunningham (foto) is zes jaar Federaal officier van justitie geweest in New York, en was juridisch adviseur van Bill Clinton (één van twee presidenten die ooit zijn ‘impeached’). Hij zegt: Robert Mueller zal zijn rapport uitbrengen voordat campagnes voor de tussentijdse verkiezingen beginnen. Rudolph Giuliani, juridisch adviseur van president Trump, denkt 1 september. Cunningham beschrijft stapsgewijs wat er gaat gebeuren, en waarom. Dat laatste onderbouwt hij op basis van precedenten. Mueller zal de president niet aanklagen, maar wel een gedetailleerd rapport schrijven. Onderminister van Justitie Rod Rosenstein zal het willen publiceren. Rosenstein zal vervolgens worden ontslagen door Trump, om dit te voorkomen. Dat brengt eindelijk de Senaat en het Huis in het spel, die zich tot nu toe zo stilletjes hebben gehouden: die moeten opvolgers goedkeuren. En die zullen het rapport van Mueller eerst willen lezen. ‘Release the report’ wordt de strijdkreet dit najaar, zegt hij.

Waarom zijn de Democraten zo stil? Omdat ze pas een ‘impeachment’ kunnen beginnen met een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Ze denken dat ze minder twijfelende kiezers krijgen als ze nu al beginnen te drammen over impeachment.

Miljardair Tom Steyer is het daar hartgrondig mee oneens. ‘Onze grondleggers gaven ons impeachment om een roekeloze, wetteloze en gevaarlijke president te confronteren en iedere dag dat zijn gedrag wordt geaccepteerd, iedere dag dat je er niet tegen opstaat, wordt het een beetje meer aanvaard als gewone gang van zaken. (…) En als je dan na vier jaar zegt ‘het is schandelijk wat hij heeft gedaan,’ wat onvermijdelijk is, dan is de vraag: ‘Meen je dat nou echt? Want de afgelopen 1.300 dagen ben je min of meer akkoord gegaan.’

Hij heeft al vijf miljoen handtekeningen voor zijn campagne ‘need to impeach.’  Hij zegt dat er in elk van de 75 districten waar de Democraten een kans hebben, 10.000 mensen zitten die zijn campagne hebben getekend. Voldoende om doorslaggevend te zijn.

Abonneer op De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer op