wetenschap • tech • gezondheid • geld

Lees dit boek: 1759

1759

Deze week in de boekhandel. De Bicker is geheel vrij van commerciële belangen en kan dus ongegeneerd diensten en producten aanbevelen. ‘1759’ is het nieuwste boek van ex-collega, vriend en schrijver Paul Frentrop. Wat een rare titel – waar gaat dit over? Hij gebruikt het jaar als scharnierpunt om de wonderbaarlijke Verlichting tot leven te brengen. Het is een schatkist aan verhalen over die glorieuze tijd. Uit de inleiding:

“Dit boek beschrijft het doen en laten van enkele beroemde en minder beroemde mensen in 1759, het jaar waarin een voorgenomen Franse invasie van Engeland werd afgelast, de Engelsen Canada veroverden en het Russische leger Berlijn brandschatte. Ook bezette het Chinese leger Kashgar en werd in India dat jaar de Mogol-keizer vermoord.

De keuze van het jaar 1759  staat echter los van deze militaire en politieke ontwikkelingen. Het jaar kwam in gedachten omdat Voltaire toen 65 werd.

Zou hij op die leeftijd zijn overleden, dan was hij waarschijnlijk vergeten, zoals de meeste toneelschrijvers uit die tijd. Maar juist vanaf zijn 65ste zou Voltaire zich richten op mensenrechten en vrijheid van meningsuiting, de hoofdmoot van de erfenis die De Verlichting de hedendaagse mens heeft nagelaten.

Een andere redenen om 1759 te kiezen, was dat in dat jaar voor het eerst een komeet verscheen waarvan  de mens de komst had kunnen voorspellen. Geen geringe prestatie. Toch blijft de keuze voor dat ene jaar natuurlijk willekeurig. Andere jaren hadden even goed kunnen worden gebruikt om aan de hand van wat enkele mensen toen deden, te schetsen wat Verlichting in de praktijk betekende. Want dat is de bedoeling van dit boekje.”

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer