wetenschap • tech • gezondheid • geld

Marc Andreessen uitgebreid

Marc Andreessen uitgebreid

Investeerder Marc Andreessen van Andreessen Horowitz (bijgenaamd A16Z) is zo iemand waar je altijd iets van opsteekt. In november 2016 was Andreessen te gast bij Stanford. Michiel Hubeler bekeek de registratie van het gesprek en noteerde:

00:22  Andreessens privébibliotheek staat bij A16Z op kantoor. Silicon Valley SV is erg toekomstgericht. Elon Musk redeneert vanuit first principles. Probleem: die negeren geschiedenis. Een boek biedt je de gelegenheid om voor weinig geld en een paar uur tijd van die geschiedenis leren.
02:31  Veel boeken uit de bibliotheek gaan over de geschiedenis van Hollywood. Hollywood is veel competitiever dan Silicon Valley. Het zijn de twee bedrijfstakken die Californië groot hebben gemaakt en belichamen. Ondernemende mensen, veel ideeën (voor startups en filmscenario’s), veel mensen werkzaam die van buiten de regio komen. Een cultuur die grootse dingen schept: Google, Casablanca, Star Wars. Energieke mensen.
04:56  A16Z krijgt 2.000 pitches per jaar. Was de innovatie maar afgelopen, zoals Robert Gordon beweert, dan hoefde A16Z al die pitches niet meer bij te wonen! Andreessen leert door zich in wetenschap en geschiedenis te verdiepen. Om zelfrijdende auto’s te analyseren, kun je bestuderen hoe de introductie van de auto levens veranderde.
07:16  80-90 procent van de wetenschappers en ingenieurs die ooit geleefd hebben, leven nu. Daarom is Andreessen positief over innovatie. Robert Gordon is negatief omdat er geen laaghangend fruit meer is, zoals de stoommachine. Twee belangrijkste technologiekritieken: er is nauwelijks innovatie en productiviteitsgroei. En: er is zoveel innovatie dat er geen baan meer overblijft. Die kritieken staan haaks op elkaar en kunnen voor de economie als geheel niet allebei tegelijk kloppen.
09:16  Na 300 jaar technologische innovatie meer banen en hogere lonen dan ooit. Dus als nieuwe technologie per saldo banen zou vernietigen hadden we dat nu wel gezien. Als zelfrijdende auto’s de weg op mogen dan kunnen 5 miljoen Amerikaanse vrachtvervoerders een nieuwe baan zoeken. Maar jaarlijks verdwijnen er zo’n 21 miljoen banen, en komen er zo’n 24,5 miljoen nieuwe bij. Dus die 5 miljoen  zijn binnen drie maanden weer onder de pannen. Werknemers moeten op die veranderingen voorbereid zijn en er moet voldoende durfkapitaal zijn om innovatieve bedrijven te financieren.
13:03  Je wilt voor jezelf een mentaal model creëren waarin je in gesprek gaat met de groten uit het heden (Elon Musk, Peter Thiel, Larry Page) of uit het verleden (Steve Jobs, Thomas Edison) en hun manier van redeneren op actuele kwesties loslaat, en die vergelijkt met je eigen redeneringen waardoor je binnenin jezelf met anderen in gesprek bent.
15:25  In het durfkapitaal kun je twee fouten maken. Je kunt al je geld dat je in een bedrijf hebt geïnvesteerd verliezen. Dan verlies je 1 keer je inleg. Je had in 2004 ook de fout kunnen maken om niet te investeren in een jonkie dat je kwam pitchen, genaamd Mark Zuckerberg. Want Friendster liep niet, dus Facebook zou ook wel mislukken. Iedere succesvolle durfkapitalist heeft die fouten gemaakt. Dat maakt nederig. Die fouten worden gemaakt omdat mensen bijna altijd een op ervaringen uit het verleden gebaseerde theorie hebben waarom dingen niet zullen werken. En dan is het menselijk om jezelf aan die theorie vast te klampen, bevestiging te zoeken en tegenstrijdige feiten te negeren. Je raakt opgesloten in je eigen ideeën. Patroonherkenning werkt tegen je, want resultaten uit het verleden… daarom redeneert Elon Musk ook vanuit first principles. Oplossing: identificeer je niet met je ideeën, haal je ego daaruit.
20:01  Voor MBA’s die bedrijven leiden is het moeilijk om de juiste beslissingen te nemen. Je bent daarbij gebonden aan de beperkingen van het bedrijf. Je hebt personeel, commissarissen en investeerders laten weten welke kant je met het bedrijf op wilt en als dan de omstandigheden veranderen kun je niet meteen van koers veranderen omdat je dan niet meer aan hun verwachtingspatroon voldoet. CEO’s die dat wel doen worden doorgaans ontslagen.

23:10  Verschil in leiderschap tussen operators (CEO’s) en investeerders. Operators nemen 90 procent van hun tijd beslissingen. Investeerders doen het andersom: die besteden 90 procent van hun tijd aan denken, lezen en argumenteren. Andreessen Horowitz neemt maximaal twee beslissingen per maand die ertoe doen: de investeringen. Daarom is het voor operators ook moeilijk om investeerder te worden: het lijkt alsof je constant zit te niksen. Dat ondervinden ook de partners bij A16Z, die voor hun indiensttreding allemaal bedrijven geleid hadden en vaak ook opgericht.
28:17  Voorsteden konden ontstaan door de auto. Mensen vinden woon-werkverkeer verschrikkelijk. Als je auto zelf rijdt, kun je die tijd plezierig of productief besteden.
30:42  Sinds 2004 hoor je constant geluiden over de tweede technologiezeepbel. Ook van Janet Yellen. Maar totaal wordt er in Amerika 50 miljard dollar per jaar in techbedrijven geïnvesteerd. Het BBP van de VS is zo’n 6 biljoen, wereldwijd is er zo’n 14 biljoen aan staatsschuld met negatieve rente. Amerikaanse bedrijven keren dit jaar meer dan 1 biljoen aan hun aandeelhouders uit.
34:06  Er is te weinig nieuwe technologie om in te investeren.
38:10  Probeer je kinderen leer- en nieuwsgierig te maken. Het onderwijs is nu nog op Tayloriaanse leest geschoeid.

vragen uit de zaal

42:25  Y Combinator baart nu 240 startups per jaar. Hoe meer startups, hoe groter de vijver waaruit durfkapitalisten kunnen vissen.
43:30  Peter Thiel zegt: ondernemers maken zich te veel zorgen over het vinden van een mede-oprichter. Dat is makkelijk, omdat tegenwoordig iedereen een startup wil beginnen. Je twintigste medewerker is  veel moeilijker te werven, waarom zou je in ruil voor een klein aandelenbelang voor een baas werken terwijl je ook je eigen bedrijf kunt beginnen, waarin je dan een groot belang en de leiding hebt? Een spectaculair bedrijf is dus cruciaal om personeel te werven.
45:50  De Amerikaanse investeerders Kleiner Perkins en Sequoia hebben kantoren in Azië geopend. A16Z blijft in Amerika. Durfkapitaal is van oudsher een bedrijfstak die om mensen draait. Het gaat om de mensen die bij de bedrijven werken waarin je investeert. Als je letterlijk op afstand investeert, werkt dat niet. Je kunt dus een plaatselijke vestiging openen, maar als de mensen die dat bemannen goed zijn, beginnen ze hun eigen investeringsmaatschappij. Als ze niet goed zijn, blijven ze bij jou werken en heb je slecht personeel. Alleen Sequoia is het gelukt om een goed team in Azië neer te zetten, dat niet voor zichzelf is begonnen. Mocht het durfkapitaal een meer datagedreven bedrijfstak worden, dan vallen die geografische barrières weg.
50:02  Het is veel duurder om bedrijven als SpaceX en Tesla groot te maken dan om dat met een foto-app te doen. Investeerders zijn zeer afwachtend tegenover die risicovolle, kapitaalintensieve bedrijven. Oplossing die de ronde doet: technologieprojectfinanciering. De investeerder belooft de ondernemer om heel veel geld, bijvoorbeeld 500 miljoen, te investeren, maar onder vooraf vastgelegde expliciete prestatiecriteria. Steeds als het bedrijf de afgesproken doelen haalt, krijgt het van de investeerder het volgende plukje geld uit die grote pot op z’n bankrekening gestort. Om risico te spreiden, zullen investeerders fondsen opzetten waarin meerdere van die bedrijven zitten. Het geld dat niet uitgegeven is aan de bedrijven die hun doelen niet haalden, kan dan worden geïnvesteerd in de bedrijven die dat wel doen.

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer