Meesterlijk

Ik bewonder Bob Frommé (pseudoniem van Jos Bloemkolk) al sinds hij columnist bij Het Parool was. Die krant deed hem uit administratieve dommigheid weg maar hij schrijft gewoon door. Eén van de weinige schrijvers die er in slaagt mij hardop te doen lachen bij het lezen. Dit weekeinde weer.

“Mijn vraag van heden is: heb ik wel genoeg passie?” zo begint hij. “Ik stel die vraag onder druk van de buitenwereld. Daar waait het woord passie als de eeuwig dreinende mistral (u weet wat die aanricht als u een passie voor Zuid-Frankrijk hebt). Afgelopen dagen werd over Femke Halsema geschreven dat zij ‘een passie voor de rechtsstaat’ heeft, ik las dat iemands grote passie de zeearend was en een dansrecensent maakte gewag van ‘een tsunami van passie.’
“Ik vind passie al heel lang een kitschwoord. Als ik zou zeggen dat ik een passie had voor mijn vrouw, zou zij dat waarschijnlijk als een belediging opvatten. Passie is hartstocht zonder geilheid. Passie is hartstocht met een strik eromheen. Passie is hartstocht op een koopje.”

Dat is de openingsalinea. Lees vooral de rest. Ik sta op de mailing list van zijn column en ik raad u aan om u op te geven.