wetenschap • tech • gezondheid • geld

Merkwaardig

Merkwaardig

Landen in West-Europa en staten in de VS die hoog scoren op de ‘happiness’ enquetes hebben ook vaak relatief veel zelfmoorden. Hoe kan dat nou? Of de manier waarop we meten of iemand gelukkig is (door de vraag te stellen) deugt niet; of we begrijpen niet echt waarom mensen uit het leven stappen.

Reactie van lezer G. van der Feltz:

“Ik reageer nooit maar deze moet ik even kwijt: over kopje Merkwaardig.

Hoezo is het merkwaardig dat relatief meer mensen zelfmoord plegen in anderszins gelukkige samenlevingen? Ik durf de hypothese wel aan dat ellende een relatief begrip is. Het gaat om hele kleine groepen (orde 0.01% van de bevolking) waar de grote statistiek weinig over kan zeggen. Het moet makkelijker zijn je eigen lot te dragen als de mensen om je heen het ook niet makkelijk hebben?

En ik mis ook een weging van cultuurfactoren en religie die ook een belangrijke rol moeten spelen – de drempel voor zelfmoord is vast een stuk lager als je niet bang bent voor de hel, danwel dat je je familie te schande maakt. Misschien zijn vrijere samenlevingen gelukkiger en leidt die vrijheid ook tot een lagere drempel voor zelfmoord, een ultieme vorm van zelfbeschikking?”

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer