Muziek is meer

Muziek is meer

…. dan alleen geluid. Live muziek, of muziek die analoog is opgenomen, met alle imperfecties, praat tegen veel meer zintuigen. Hoe, dat weet Neil Young niet. Niemand weet het. Maar hij wordt helemaal gek van Spotify, Apple, Pandora – iedereen die muziek digitaal verspreidt. Gecomprimeerde muziek is levenloos, Spotify klinkt een rammelende ventilator, het is slecht voor de ziel. Heerlijk zwevend en zwervend stuk met en over de oude rocker en zijn kruistocht voor authentieke, liefst live muziek.

Luisteren naar stromende muziek is alsof je het Rijksmuseum bezoekt en daar alleen nog maar Rembrandts kunt bekijken op grote LED-schermen.  En: ‘De ontwikkeling van onze hersenen wordt geleid door onze zintuigen. Als je te veel impulsen weghaalt zit je in een kamer zonder ramen of deuren.’  Daarom is digitaal gepolijste muziek, waarin alle vergissinkjes zijn weggemonteerd, niveau’s gelijkgeschakeld, stemmen ‘geoptimaliseerd’ slecht voor ons mensen, zegt Young. En hij vindt het niet erg als mensen hem een mafkees vinden.

‘Wat hij wil is de oprechtheid van wat er is gebeurd, niet één of andere overgedubde verbeelding die niet de waarheid is,’ zegt één van zijn geluidstechnici.

Abonneer op De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer op