wetenschap • tech • gezondheid • geld

Energietransitie -- Bickertransitie -- Huisjesmelkers

Energietransitie

Technologie| Noahpinion | 26 juni 23

Enkele grafieken en waarnemingen uit een rapport van het Rocky Mountain Institute, een denktank van de school 'hernieuwbare energie is niet alleen schoner, maar ook goedkoper. En dus een logische volgende fase.'

TL;DR: het gaat veel sneller dan u denkt.

(de % cijfers zijn jaarlijkse groei in de periode 2012-2022)

De razendsnelle toename is niet beperkt tot het rijke noorden, maar wereldwijd. De overgang wordt aangezwengeld en gestuwd door China.

Huisjesmelkers

Economie | Noahpinion | 18 jun 23

Grote beleggers die huizenblokken opkopen om ze te verhuren (zoals de vaak genoemde Black Rock) krijgen vaak het verwijt dat ze woningen 'aan de markt onttrekken' en dus de markt bederven voor jonge huizenkopers. Matthijs Korevaar (Erasmus) en Marc Francke (UvA) bestudeerden Rotterdam, waar koop door institutionele beleggers in sommige wijken is verboden, en in andere niet. Conclusie: een verbod leidt tot meer aankopen door 'first-time buyers,' zoals verwacht; huizenkoopprijzen stijgen niet; huren stijgen wel. Meest frappant is het demografisch effect: meer kopers betekent een stijging van de gemiddelde inkomensklasse. De Black Rocks van deze wereld zorgen dus, net als andere 'huisjesmelkers,' voor toegankelijkheid van de woningmarkt voor lagere inkomens. (Volledige studie staat hier)

Nieuwe vormgeving

Ook belangrijk | De Bicker | 18 juni 2023

Waarom? Was het oude niet goed genoeg? Ik moet altijd denken aan het moment waarop The Economist - ergens in de jaren '80 - de opmaak veranderde, en in een minuscuul kadertje schreef: 'Onze vormgeving is veranderd. Sommige lezers zullen het geen verbetering vinden. Maar als we nooit iets veranderden, zouden we er nu zo uit zien:

Dit gaat gepaard met een overstap naar een ander platform. Tot nu toe was dat WordPress samen met Mailchimp; nu is het Ghost.io. Iedere overstap betekent kinderziektes, dus als er iets niet klopt, mailt u dan vooral!

Zoals voorheen, kunt u naar de bron van het bericht door op de kop te klikken.

De button 'lees meer' was bedoeld voor mensen die deze internetconventie niet kenden. Maar inmiddels zijn er geen digibeten meer onder de Bicker-lezers, dus die knop is verdwenen.  

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer