wetenschap • tech • gezondheid • geld

Transitie 2 - Muziek

Transitie vergt minder energie

tech | Substack | 23 okt 23

Huh? Hoe kan dat nou weer? Weer een voordeel van de overgang naar elektriciteit als voornaamste energiedrager. "Elektrificatie betekent meer efficiëntie.' Een studie van Oxford prof Nick Eyre, en een andere van een Zwitsers/Frans onderzoeksteam.

Waarom is elektriciteit efficiënter dan steenkool, olie of gas? Een manier om het verschil te beschrijven is deze, van Eyre: 'De energietransitie is ook een verschuiving van hitte-producerende energiebronnen naar werk-producerende.'

Zie de auto. De cylinders drijven de aandrijfas. Maar die cylinders bewegen niet op en neer als je benzine naar ze toe duwt. Ze komen pas in beweging als je die benzine tot ontploffing brengt. Idem uw fornuis: het water gaat niet koken doordat het gas aan staat; pas als de gaspit is aangestoken, en gas gaat verbranden, ontstaat er hitte en dus energie. Elektriciteit werkt in de auto en in de keuken veel directer: de elektriciteit uit het stopcontact of de accu levert de energie, zonder tussenstappen. En dus ook zonder frictie, of verlies.

Heel erg versimpeld: tweederde van de 'primaire' energie die afkomstig is van alle bronnen gaat verloren als frictie, transport, verbranding etc. Het is dus niet zo dat elektriciteit even veel energie hoeft op te wekken als fossiele brandstoffen; slechts een derde van de hoeveelheid energie die aan de bron wordt gemeten. (tip D. Rosenberg)

Geld in muziek

ook belangrijk | Visual Capitalist | 20 okt 23

bron: Visual Capitalist

Dit is slechts een deel van de totale grafiek 'Muziekomzet 1973-2022.' Streaming is nog niet in de buurt gekomen van de LP's qua jaarlijkse omzet, en de groei lijkt er uit. In totale, cumulatieve omzet hebben cassettes nog steeds 2x zo veel geld opgeleverd - voor labels, producers, musici - als streaming.

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer