Nous en wijsheid

Nous en wijsheid

We zijn op het verkeerde pad als we denken dat we het virus moeten ‘bestrijden’ en ‘overwinnen.’ Dat zijn militaire analogieën. Een virus is onderdeel van de natuur, net zoals wij zijn.

Dit zegt Norman Doidge, psychiater en auteur in een lang artikel dat van begin tot einde hout snijdt en dat ik geen recht kan doen met een samenvatting. Een paar voorbeelden: ‘We houden vol (met ‘strijden’ tegen de natuur) omdat de Natuur, zoals wij die nu hebben gedefinieerd, zo angstaanjagend is dat we bereid zijn om de bijwerkingen van onze oorlog over het hoofd te zien, als we maar overwinnen.’

Ons idee van ‘vechten’ leidde bijvoorbeeld tot antibiotica, die we zo veel gebruikten dat we nu kwetsbaar zijn voor andere besmettelijke ziekten en complicaties zoals sepsis.

‘De wetenschap begint met ons goede dingen te brengen, en dan extrapoleren we als zotten, zo ver dat we denken dat we de natuur kunnen overmeesteren – en dat voedt ons gevoel van superioriteit. Maar in plaats van verlangen, intellectuele hoogmoed, impulsiviteit, hebzucht en onze ontkenning van de dood te temperen (wat wijsheid zou doen) wakkert wetenschap die juist aan.’

De oude Grieken zagen ons als onderdeel van de natuur, niet als tegenstander. ‘Dus Hippocrates leerde dat de heelmeester moest proberen te genezen in samenwerking met de natuur, met de patient (geest, lichaam en ziel) en de familie van de patient.’

Lockdowns richten veel meer schade aan dan dat ze besmetting voorkomen, zegt Doidge. (Dit ga ik niet uitgebreid citeren maar hij levert overvloedig voorbeelden.) Zelfs in Nieuw-Zeeland is het virus doorgedrongen.

Dus wat dan wel?

‘In plaats van te vragen hoe we infecties bestrijden, zouden we moeten vragen: “hoe overleven we infecties?”‘

Kort samengevat – opnieuw, veel te kort-: in plaats van het lichaam te helpen te vechten tegen virussen en infecties, zouden we het lichaam moeten leren niet meteen in de overdrive te gaan tegen dat soort bedreiging. Veel patiënten overlijden niet door het virus maar door de reactie van het lichaam op het virus. ‘Coöperatieve co-existentie,’ is het doel.

Wij weten niks, op de belangrijkste vragen heeft de mens nog niet eens een antwoord (Wat is het heelal? Wat is leven? Wat is bewustzijn?), dus waar halen we de ootmoed vandaan om te denken dat we de natuur kunnen bestrijden …?

(tip J. Hemmer)

PS bewaar de link, en neem een rustig moment om het hele verhaal te lezen.

Abonneer op De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer op