wetenschap • tech • gezondheid • geld

Management- en netwerkproblemen

OpenAI

tech | Ben Evans | 21 nov 23

'Je hoeft geen expert in bedrijfsvoering te zijn om te begrijpen dat als je de baas gaat ontslaan, je die niet moet beschuldigen van oneerlijkheid als je niet kunt aantonen dat er een ernstige ethische misstap is geweest; en als je zoiets doet, dat je dat even moet vertellen aan mensen die tien miljard dollar in het bedrijf hebben geïnvesteerd.' Zo begint de analyse van Benedict Evans, ervaren tech analist. 'Als je dan vervolgens zegt dat het eigenlijk niet zo bedoeld was en probeert hem weer in dienst te nemen, dan zou je waarschijnlijk zelf moeten aftreden. Helemaal los van die CEO en de aandeelhouders, je hebt dan ook geen vertrouwen meer bij werknemers. (...) Zelfs als ze gelijk hadden, dan nog doe je dingen niet op deze manier.'

De beknopste samenvatting die ik tot nu toe heb gelezen.

Netwerkbeheer

tech | Volts | 21 nov 23

Het internet heeft miljarden gebruikers, die voortdurend uitwisselen - informatie vragen, informatie geven; in steeds variërende hoeveelheden; op verschillende momenten van de dag.

Dat lijkt op een energienetwerk, nietwaar? En dat internet werkt. Dus waarom zou je niet de ontwikkelaars van het internet gebruiken om elektriciteitsnetwerken te moderniseren?

Vooral omdat de vraag naar elektriciteit toeneemt, en de netwerken stokoud zijn - en worden beheerd door ingenieurs die generatie lang zijn getraind op betrouwbaarheid, levensduur, veiligheid - alles, behalve flexibiliteit. En het belangrijkste: nog steeds zijn netwerken grotendeels éénrichtingsverkeer - een systeem met één leverancier, en één netwerk, dat miljoenen huishoudens en bedrijven moet bedienen. Terwijl die 'klanten' inmiddels zonnepanelen op het dak hebben, een elektrische auto voor de deur; en bedrijven hun eigen zonnepanelen en windmolens 'achter de meter' voor zichzelf installeren. Als al die capaciteit nu slim wordt gebruikt, wordt uitgewisseld, is misschien het netwerk, de 'grid,' helemaal niet overbelast maar wordt die juist ont-last.

Deze link is naar een podcast van 1 uur 20 minuten tussen twee nerds, dus dat is te veel van het goede. Maar de geïnterviewde is een mevrouw die jarenlang voor Google heeft gewerkt, precies met de opdracht om Google draaiende te houden met dat almaar toenemende verkeer. Google's monitors verzamelen 6 tot 10 biljoen datapunten per dag. Dat is niet meer centraal te doen. Dus hoe pak je dat aan? 'Eén van onze kernfilosofieën was: hoe bouw je dat zodat exponentiële groei in het systeem mogelijk is met een sub-lineaire groei van het aantal mensen dat nodig is om dat systeem te onderhouden.' (Dan krijgt u een beetje een idee van het soort gesprek.)

Ze vertelt over hoe ze dat decentraliseerden. Het kan, en het kan ook voor energienetwerken. In Australië (hoge dichtheid van zonnepanelen) is geëxperimenteerd met 'distribution system operators' en het beviel zo goed dat het waarschijnlijk landelijk ingevoerd wordt. Haar bedrijf ontwikkelt nu software voor netwerkbeheerders die willen decentraliseren.

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer