wetenschap • tech • gezondheid • geld

Energietransitie - Oekraïne

Transitie-escalatie in China

tech | Adam Tooze | 15 nov 23

Wereldwijde investeringen in 'klimaatfinanciering' zijn in twee jaar, tussen 2019 en 2022, verdubbeld. De term is vaag (wat is investering, wanneer is die klimaatgerelateerd, hoe meet je dit) maar de bron is serieus (Climate Policy Initiative) en een verdubbeling, in zo korte tijd, daar kun je niet omheen.

Econoom Adam Tooze haalt er wat krenten uit. De bijdrage van de VS en Canada in deze klimaatinvesteringen is 14%, ongeveer hetzelfde als het aandeel van die twee landen in broeikasgassen-uitstoot. Het aandeel van West-Europa is 26%, terwijl we 9% van de CO2-uitstoot veroorzaken. China loopt ongeveer '1 op 1.'

Maar de schaal waarop China werkt is verbluffend. 'De hoeveelheid zonnepanelen die in China dit jaar geïnstalleerd wordt - iets van 210 gigawatt - is twee keer zo veel als de hele bestaande capaciteit in de VS, en 4x zo veel als China in het jaar 2020 installeerde.'

De fabricage van zonnecellen (voor panelen) is helemaal krankzinnig. Dit jaar meer dan 600 Gigawatt, tegen 375GW vorig jaar. Ter vergelijking: in de hele wereld werd vorig jaar 240 GW aan zonnepanelen geïnstalleerd.

30% van alle nieuwe auto's verkocht in China was elektrisch, de afgelopen 12 maanden. En China is nog niet klaar - in 2025 moet er 1.000GW aan zonnepanelen worden afgeleverd, en 3.000 GWh aan accu's geproduceerd.

De escalatie van zonnepanelen is verrassend genoeg te danken aan de onroerend-goed crisis. Lokale overheden, die voor een groot deel van hun inkomsten (belastingen) afhankelijk waren van projectontwikkelaars, zochten ander bedrijvigheid en vonden die in de installatie van zonnepanelen. (tip M. Petit)

bron: Visual Capitalist

Oekraïne

politiek | Visual Capitalist | 12 nov 23

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer