wetenschap • tech • gezondheid • geld

Podcasts

Podcasts

In volstrekt willekeurige volgorde – en helemaal niet chronologisch. Dit artikel wordt regelmatig aangevuld.

Dan Carlin’s ‘Hardcore History.’ Een meester verhalenverteller. Hoogst persoonlijk. Luister de eerste minuut, en ik beloof u, u bent verkocht. Uren lang. Ik luisterde o.a. series over de Eerste Wereldoorlog, de Franse kruistochten van Julius Caesar (‘The Celtic Holocaust’), het Perzische rijk vóór de bloei van Griekenland ….

’13 Minutes to the Moon’ – van de BBC World Service. Eerste seizoen over de geslaagde reis naar de maan van Apollo 11, met heel veel krakerige opnames van gesprekken tussen de astronauten en ‘Houston,’ waar ik steevast kippenvel van krijg; en lange interviews met betrokkenen. Serie 2 over de bijna-dodelijke missie van Apollo 13.

Against the Rules – van Michael Lewis. Over de teloorgang van de scheidsrechter, de onafhankelijke deskundige, en wat dat betekent voor de Amerikaanse samenleving. Ook zo’n goede verhalenverteller. (tip F. van Westrhenen)Cortex (Relay FM): CGP Grey (youtuber) en Myke Hurley (podcaster) praten over hun werkleven en de uitdagingen die ze daarin tegen komen. Deepmind: The Podcast (Hannah Fry): Uitleg over Artificial Intelligence en vorderingen die in dit vakgebied gemaakt worden. Deepmind is de maker van AlphaGo (de AI die het spel Go won) en Alphastar (de AI die Starcraft won) Radiolab (WNYC Studios): Gaat over technologische, sociologische en biologische onderwerpen. Ook hier een grote variëteit aan onderwerpen; van ‘Hoe werkt CRISPR’ tot ‘Wat gebeurt er in een Ransomware attack’ The Moth: Mensen die waargebeurde verhalen vertellen die hen overkomen zijn. Soms grappig, soms aangrijpend maar altijd interessant. Reply All (Gimlet): Ze noemen zichzelf ‘a show about the internet’. Ze behandelen o.a. ICT problemen en memes. Helaas gaan ze stoppen doordat ze recentelijk twee belangrijke hosts zijn kwijtgeraakt maar hun backlog is desalniettemin interessant.

Putin – BBC Radio 4 (Over Putins leven en achtergronden), zoek op podcast platforms of BBC Sounds (tip van A. Olde-Scheper, die vorige keer ook ‘The Line’ tipte)

The Line – op Apple maar ook andere podcastplatforms. Over de Amerikaanse Navy SEALs, elitekorps, waar zes soldaten hun omerta verbraken door hun commandant te beschuldigen van een oorlogsmisdaad.

Happiness Lab – van Laurie Santos. ‘Hoogleraar psychologie die allerlei praktisch toepasbare tips geeft over hoe je beter in vel kunt komen te zitten. Soms wat voor de handliggend, soms vaak ook heel verrassend.’ F. van Westrhenen

‘Ik luister graag de Belgische podcast “Geschiedenis voor herbeginners“, een echt juweeltje.  (K. van Rooij)

Planet Money (NPR): ‘Over de financiële wereld in de breedste zin; van ‘Wat is inflatie’ tot ‘Die keer dat de FBI een witwas-bank begon’. (W. Meyboom)

Heel veel van Klara, één van de publieke radiozenders van België. Die mensen kunnen radio maken!

Zelf heb ik genoten van ‘Revolusi,’ waarin David van Reybrouck zijn boek over de geschiedenis van Indonesië vertelt – niet voorleest.
Zelfde geldt voor ‘de Bourgondiërs,‘ door historicus Bart van Loo.

En: De Zonnekoning, en Napoleon, ook allebei verteld door Bart van Loo.

en nog een Klara productie: Leopold II(tip F. Six)

Wat ik nog niet heb beluisterd van Klara, maar werd aanbevolen door lezers en dus op mijn afspeellijstje komt: Zot van Elsschot (Geweldige naam! Zot van Elsschot, dat ben ik zeker)

Cautionary Tales door econoom Tim Harford, die ook een column in de FT heeft: ‘Geweldige verhalen uit de geschiedenis over mensen die – vaak overmoedig – de vreemdste beslissingen nemen met rampzalige gevolgen. Genieten!’ zegt Sander Ottes.

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer