wetenschap • tech • gezondheid • geld

Podcast

1 juni:

Een lezer suggereerde: verwijs ook eens naar podcasts die je goed vindt. Daar denk ik al een tijdje over, maar het probleem is – er zijn niet zo veel goede. Althans, naar mijn smaak. Er wordt wat afgewauweld … Aan de andere kant: de goede zijn vaak juweeltjes. Dus ik begin met twee wat oudere podcast series. Het zijn gewoon ouderwetse, degelijk gemaakte radiodocumentaires. De titels zijn niet ‘gelinkt,’ want ik weet niet op welk instrument u dit leest. Voer gewoon de naam in op uw favoriete podcast-speler.

  1. Dan Carlin’s ‘Hardcore History.’ Een meester verhalenverteller. Hoogst persoonlijk. Luister de eerste minuut, en ik beloof u, u bent verkocht. Uren lang. Ik luisterde o.a. series over de Eerste Wereldoorlog, de Franse kruistochten van Julius Caesar (‘The Celtic Holocaust’), het Perzische rijk vóór de bloei van Griekenland ….
  2. ’13 Minutes to the Moon’ – van de BBC World Service. Eerste seizoen over de geslaagde reis naar de maan van Apollo 11, met heel veel krakerige opnames van gesprekken tussen de astronauten en ‘Houston,’ waar ik steevast kippenvel van krijg; en lange interviews met betrokkenen. Serie 2 over de bijna-dodelijke missie van Apollo 13.

7 juni:

Heel veel van Klara, één van de publieke radiozenders van België. Die mensen kunnen radio maken! Zelf heb ik genoten van ‘Revolusi,’ waarin David van Reybrouck zijn boek over de geschiedenis van Indonesië vertelt – niet voorleest.
Zelfde geldt voor ‘de Bourgondiërs,‘ door historicus Bart van Loo.
Wat ik nog niet heb beluisterd van Klara, maar werd aanbevolen door lezers en dus op mijn afspeellijstje komt: Zot van Elsschot (Geweldige naam! Zot van Elsschot, dat ben ik zeker): De Zonnekoning; Napoleon.

Daar kunt u al een paar weken mee vooruit. En uit het niet-Belgische domein: Cautionary Tales door econoom Tim Harford, die ook een column in de FT heeft: ‘Geweldige verhalen uit de geschiedenis over mensen die – vaak overmoedig – de vreemdste beslissingen nemen met rampzalige gevolgen. Genieten!’ zegt S. Ottes.

9 juni:

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer