Ray Dalio over Bitcoin

Ray Dalio over Bitcoin

Ray Dalio (71) is oprichter en baas van Bridgewater, het grootste ‘hedge fund’ ter wereld. Dus ook miljardair. Wat vindt hij van Bitcoin? Hij schrijft het hier op, omkleed met allerlei voorbehouden: ik heb er geen verstand van, ik ben geen expert, ik zou niet investeren op basis van mijn eigen advies in deze ‘asset’ want ik ben geen expert. Maar goed.

Dalio bewondert het ontwerp van Bitcoin, en is onder de indruk dat de cryptomunt al tien jaar bestaat. Toch heeft hij zorgen. Veel te kort samengevat (hij schrijft het beter op): er is weliswaar een beperkt aanbod, 21 miljoen bitcoins, maar er zijn andere aanbieders en er komen nieuwe cryptomunten op de markt. Er is geen zekerheid dat Bitcoin stand houdt. ‘Als er een beperkt aanbod van Blackberries zou zijn, zouden ze desondanks niet veel waard zijn omdat ze zijn vervangen door concurrenten die beter werken.’

Twee: het risico van ‘hacken.’ ‘Ik bewonder hoe Bitcoin heeft stand gehouden, en hoe de technologie zo goed heeft gewerkt en nog steeds niet is gehackt. Toch is ‘cyber risk’ een risico dat je niet kunt ontkennen, in een tijd waarin cyber offense veel succesvoller is dan cyber defense. Als het Ministerie van Defensie niet kan voorkomen dat zijn systemen worden gehackt, dan zou het naïef zijn om je totaal geen zorgen te maken over de kans dat digitale activa gehackt kunnen worden.’

Tot slot: overheden hebben niet voor niets zo veel prestige en geld geïnvesteerd in het bewaken van hun munteenheden, middels centrale banken. ‘Ik vermoed dat het grootste risico voor Bitcoin is, dat het succesvol wordt, want dan zal de overheid proberen de munt om zeep te helpen en ze hebben een hoop macht.’

Hij concludeert: ‘Daarom zie ik Bitcoin als een langlopende optie op een hoogst onzekere toekomst waarin ik een bedrag zou investeren waarvan ik het niet erg zou vinden als ik er 80% op verloor.’

Ter ondersteuning voegt hij een lang onderzoeksrapport toe, geschreven door enkele van zijn medewerkers.

Abonneer op De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer op