wetenschap • tech • gezondheid • geld

Rusland

Rusland-veteraan somber

politiek | Comment is Freed | 10 mrt 24

Analyse van Rusland door sir Roderic Lyne, 16 jaar als diplomaat bezig met Moskou, waarvan 2000-2004 als ambassadeur; BuZa- en defensie-adviseur voor John Major. Afdronk: deprimerend.

De oorlog is duur, maar het zal nog jaren duren voordat Rusland er echt last van krijgt. Een oorlogseconomie draait ook prima; China helpt maar al te graag. Niemand durft Poetin (71) uit te dagen. Dus sir Roderic ziet pas een licht aan het eind van de tunnel over zes jaar, na Poetin - dus 2030 en later.

'De oorlog zal Poetin's laatste jaren aan de macht bepalen. Hij kan niet terugstappen van zijn doel om Oekraïne te onderwerpen. Hij wint misschien nog meer terrein, maar de Oekraïners zullen nooit hun vrijheid en onafhankelijkheid opgeven. Poetin heeft Rusland dus veroordeeld tot een lange oorlog, zonder zicht op een einde, en jarenlang conflict met het Westen. Het zal waarschijnlijk minder intens worden. (...) Wapenstilstanden zijn mogelijk, maar een duurzame vrede zal er niet komen voordat er een regime in Moskou is dat oprecht bereid is Oekraïense soevereiniteit te erkennen. Dit zal Poetin nooit doen."

En na Poetin wordt het al niet beter. (...) "De volgende generatie van leiders zal niet liberaal-democratisch zijn en geen warme gevoelens jegens het Westen hebben. Hoogstwaarschijnlijk mensen uit de kring van mini-Poetinisten die zich nu omhoog werken in het systeem, veertigers en vijftigers. (...) Zij erven een economie die is verzwakt door de oorlog, staats-gedomineerd, gecriminaliseerd, met een opgeblazen defensie-sector."

(...)"We kunnen niet verwachten dat Rusland snel zal veranderen na Poetin. Het zal lang duren voordat het land de psychologische, geopolitieke en economische gevolgen te boven komt van ene bittere, bloedige en traumatische oorlog. Rusland zal nog een aantal jaren achterlijk blijven, onstabiel, gegijzeld door China, boos op het Westen. Als Rusland zich uiteindelijk neerlegt bij de soevereiniteit van zijn buurlanden en weer begint bruggen te bouwen naar het Westen, dan zal de verzoening een stuk langzamer en moeizamer zijn dan na de Koude Oorlog."


(advertentie)

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer