wetenschap • tech • gezondheid • geld

Rusland

Rusland

Gepensioneerde kolonel van de inlichtingendienst van Finland met bijna 40 jaar ervaring in de ‘strategische cultuur’ van het buurland, geeft college. Een uur. Meestal te lang voor mij, maar deze heb ik uitgezeten. Hier wat krenten uit de pap, maar als u tijd hebt, kijk het geheel.  (Tip F van Westrhenen)

9.56 een sterke leider voorkomt chaos

10.50 aangezien de tsaar zijn gezag van God heeft verkregen, kan hij geen fouten maken

Tussen de tsar en de prinsen enerzijds, en het volk anderzijds, staan de ‘boyars.’ Boyars mogen stelen, maar niet te veel en niet van de verkeerde mensen. Mikhael Khodorkovsky was een boyar. Hij stal te veel. Hij ging tien jaar de bak in.

15.50 de tsaar wordt gesteund door de geestelijk leider van de orthodoxe kerk, dus die is ook een soort boyar. De huidige Patriarch Kirill werd gefotografeerd met een horloge van 30.000 dollar. Toen mensen daarop commentaar gaven werd de foto ‘geshopt.’ Alleen de reflectie op het tafelvlak werd vergeten.

20.25 Democratie staat gelijk aan chaos. De tsaar beschermt ons tegen chaos

38.40 In het Russisch zijn er twee woorden voor ‘waarheid.’ Het ene woord is ‘istina.’ Dat is de tegenpool van een ‘leugen,’ een keiharde waarheid. Het andere woord is ‘pravda.’ Dat is een waarheid die je gebruikt om van ongemakkelijke, slechte situaties af te komen. Er zijn drie woorden voor ‘liegen.’

51.30 Tussen 1400 en 2018 werd Rusland geregeerd door een autocraat, een dictator of een sterke man, met ijzeren hand. Alleen in de jaren ’90 was er chaos, verval, en verarming. Dat gebeurde onder een zwakke leider (Boris Jeltsin) die experimenteerde met democratie.

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer