wetenschap • tech • gezondheid • geld

Sam Altman (OpenAI)

Sam Altman (OpenAI)

Interview met Sam Altman (37), mede-richter van OpenAI, door Lex Fridman, prof computerwetenschappen bij MIT. Een gesprek van 2,5 uur tussen gelijkwaardigen.

Wat het meeste opvalt is hoe weinig Altman zegt over de echt enge kanten van AI. We hebben geen idee hoeveel mensen en bedrijven op dit moment werken aan het bouwen van AI-modellen. Maar het zijn er tientallen, honderden, duizenden. Hoe ziet een Islamitische AI er uit? Een Russische? Een Israelische? Een … Chinese? Mensen met slechte bedoelingen zullen hun eigen AI ontwikkelen; misschien aan het werk zetten om disinformatie te verspreiden. Op zijn minst.

Altman heeft geen idee hoe dit onder controle te houden.

Ze praten veel over het andere risico: dat de AI al lerende zich ontwikkelt tot een Artificial General Intelligence (AGI), oftewel een ‘computer’ die slimmer is dan wij, met het risico dat die de mensheid zal uitroeien of knechten. Kunnen we waarborgen dat deze AGI, als hij komt, zal handelen in het belang van de mensheid? Hoe doe je dat? Ook hier heeft Altman geen antwoord op.

Het is fantastisch dat OpenAI zo’n ethisch bedrijf is. Wat een zegen! ‘Publiekelijk fouten maken,’ oftewel failing in public is de leidraad. Mensen laten meekijken. Twijfel is goed. Snel en toch behoedzaam werken: GTP-4 was al klaar vorige zomer, toch hebben ze dit wonder acht maanden voor zichzelf gehouden om te testen op zwakke plekken, voor de onthulling. OpenAI heeft een tweetraps bestuursstructuur waarin de beslissende stem wordt uitgebracht door een stichting zonder winstoogmerk. Dus geld is bij OpenAI geen drijfveer. Maar bij al die andere bedrijven ….

Een paar krenten:

‘Wij begrijpen niet altijd waarom het model dit doet, en niet dat.’ (00:13:33) Heeft GTP-4 kennis of wijsheid? ‘Door al deze kennis te absorberen komt hij op enig moment op een punt waar hij in staat is te redeneren’ (00:15:20)

Het is een verademing om te zien hoe GPT-4 nuance en evenwichtigheid in ere herstelt, zegt Fridman. Als je vraagt ‘Kwam Covid nu uit de natuur of uit een laboratorium?’ dan somt hij alle theorieën voor het een en het ander op, weegt ze op hun merites, en concludeert dat noch de ene, noch de andere stelling veel direct bewijs heeft. (1:52:50)

Heeft een AGI een lichaam nodig, om menselijke intelligentie te kunnen evenaren?  (01:10:30)

(ook te beluisteren als podcast, zoek Lex Fridman)

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer