Samantha Power

Samantha Power

Inteview met Samantha Power, voormalig journalist en ambassadeur bij de VN onder Barack Obama. Moet de VS harder optreden tegen China dat  afspraken met voeten treedt en militaire bases vestigt in de Zuidchinese Zee; Uigurs terroriseert; burgerrechten negeert; het internet censureert?

‘China probeert nu bij de VN de verkeersregels te veranderen, en de mensenrechten principes die nu meer dan 70 jaar de basis hebben gevormd voor internationale betrekkingen. Ze proberen de regels meer pro-censuur te maken, meer ‘pro-staat.’ Ze willen niet meer zo veel aandacht voor hogere waarden waartegen een staat zou moeten worden gemeten of beoordeeld.

‘Ze beginnen langzaam hun waardenstelsel te exporteren. Dan kunnen we gaan zeuren over mensenrechten – maar we kunnen ook kijken naar onze waarden, onze democratie, onze tradities, ons respect voor het individu en inzien wat een voordeel dat ons geeft in de wereldwijde worsteling. Ik denk dat we dan een hoop vrienden zouden maken.

‘Als wij, democratieën, echt geloven in dit model, als we echt geloven wat we lange tijd hebben geroepen, dat er een verband is tussen democratie en stabiliteit op de lange termijn en democratie en voorspoed, dan is het in ons belang om dat model stevig neer te zetten, en niet in onszelf te keren. Dus ik denk dat, hoe meer de macht van China toeneemt, je steeds meer Amerikaanse politici zult horen praten over waarden.’

Abonneer op De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer op