wetenschap • tech • gezondheid • geld

't Kan nog erger

Taiwan

politiek | Noahpinion | 15 okt 23

Wat zei Schopenhauer ook alweer? 'Het ergste moet nog komen.' Waar je ook kijkt, alleen maar ellende. Oekraïne, Israel, immigratiegolven, een stuurloze EU, een gepolariseerde VS, de verloedering van het openbaar debat, machtsgrepen in Afrika, de tweede termijn van president Trump. Maar het kan nog erger. China bereidt zich voor op oorlog over Taiwan, en de VS is niet voorbereid. Econoom Noah Smith schetst een plausibel scenario. Xi Jinping zegt openlijk dat hij zich voorbereidt op oorlog; de Chinese luchtmacht oefent regelmatig rondom Taiwan. De VS hebben bases in Guam, Okinawa en de Filippijnen. Japan is bezig zich te herbewapenen. Beiden kunnen de Chinese aanval op Taiwan verijdelen. Maar nu nog niet. De Japanners zijn nog schepen aan het bouwen, de Amerikaanse defensiebedrijven produceren nog steeds op een veel te laag niveau. En misschien begint China de verovering van Taiwan door .... de bases van de VS in Azië te bombarderen. Pearl Harbor?

Dus, zegt Smith: WO3 is een mogelijkheid, en niet eens zo'n kleine. Hij wil dat Amerikanen zich voorbereiden. De productie van granaten, schepen, drones en wat dan ook staat op een te lage pit. Een sterk leger is de beste kans voor vrede.

Enfin, lees het verhaal, de argumenten zijn niet kort samen te vatten. Interessante reacties van lezers, waaronder deze: 'China is veel te kwetsbaar: voor voedsel afhankelijk van de VS, enorme importeur van gas en olie, de maakindustrie is afhankelijk van aan- en afvoerlijnen.'

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer