Toch nog wat Covid

Toch nog wat Covid

Wij mopperen over het tempo van de vaccinaties, maar we zijn niet alleen. Een lezer die in Zwitserland woont, schrijft: ‘Natuurlijk kan het altijd beter, maar slechter evenzeer. Zelfs in landen binnen Europa waar je het niet zou verwachten. Ik woon in Zwitserland, in het canton van de Jura, en bij deze sluit ik mij ook aan bij de vraag ‘Hoe komt dit’, maar meer nog: Hoe kàn het dat een dergelijk rijk land als Zwitserland gedurende het hele verloop van de pandemie intern de Covid-kwestie zo slecht beheerst? (…) ‘Sinds vorig jaar probeer ik de analyse te maken. En ik denk een eind gekomen te zijn; toch laat ik mij elke dag verbazen over nog meer bestuurlijke waanzin, cantonale incompetentie, en een zelfoverschatting zonder weerga, die passend is bij dilettanten.

‘Voorbeeld: inschrijven om op de wachtlijst te komen gevaccineerd te worden is al een hordeloop, maar op bevestiging van registratie zit ik al een maand te wachten, laat staan dat ik weet wanneer ik (60+) zo ongeveer aan de beurt ben, waar de inenting kan plaats vinden (en liefst met welk vaccin). In vergelijk hiermee zou ik op dit moment niets liever willen dan mij laten vaccineren in Nederland, ook al is de start wat traag verlopen.’

In Frankrijk, meldt ons de FT, is er zo veel kritiek op Emmanuel Macron’s beleid dat zijn kansen op herverkiezing als president ter discussie staan.

In de VS vraagt de hoofdredactie van de NY Times zich handenwringend af:  ‘Hoe kun je ons vaccin-beleid beoordelen als er zo weinig bekend is over het verloop van de zaken.’ Vorige maand meldde de CDC dat er 20 miljoen doses vaccin waren zoekgeraakt.

Het Verenigd Koninkrijk benoemde Kate Bingham in mei 2020 als hoofd van de vaccinatie ‘task force,’ om verspreiding van het vaccin te organiseren als het eenmaal beschikbaar zou komen. Zij is het grootste deel van haar leven venture capital-financier geweest in de biotechnologie. Ze wordt geïnterviewd door de Italiaanse krant La Repubblica en Die Welt uit Duitsland. “Het VK had een strategische benadering, namelijk zo snel mogelijk vaccins reserveren,’ zegt zij. ‘De EU benaderde het meer traditioneel, als een inkoopopdracht, waarbij het er vooral om gaat de beste waar voor je geld te krijgen.’

Abonneer op De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer op