Toch Trump?

‘Zijn we er toch weer ingetuind,’ zei Herman Kuiphof bij de WK-voetbalfinale in 1974, na de winnende goal van Duitsland. Maandag publiceerde ik nog ’11 redenen waarom Joe Biden gaat winnen,’ en dat ziet er vanmorgen heel onwaarschijnlijk uit. Michigan en Pennsylvania leunen naar Trump. En North Carolina en Georgia ook; verwachten we dat die staten Democratisch worden? De hoop van Biden is gevestigd op de per post ingeleverde stemmen, die nog meegeteld moeten worden. Misschien dat hij alsnog wint, maar dat wordt dan nipt.

Het enige wat ik kan zeggen is: ‘If I err, I err in good company.’ The Economist was er rotsvast van overtuigd dat Biden zou winnen. De peiling van de Wall Street Journal en NBC wees al sinds juli op een 52-42 voorsprong voor Biden. Fivethirtyeight publiceerde peilingen gecorrigeerd voor de marge waarmee die van 2016 er naast zaten; en kwam nog steeds met Biden als zwaar favoriet. Maar: ‘Als Florida, Georgia en Pennsylvania voor Trump kiezen zouden de peilingen er nog verder naast zitten dan in 2016,’ aldus een video van 31 oktober.  Florida is al zo ver; Georgia en NC zijn met 94% van de getelde stemmen licht in het voordeel van Trump.

Het lijkt me dat de opiniepeilingsbedrijfstak maar eens in de spiegel moet kijken. Werkt deze methode nog wel in een tijdperk waarin mensen communiceren via Facebook, Twitter en Whatsapp, en nauwelijks meer de telefoon opnemen? En natuurlijk wij, vermaledijde journalisten, die geloof bleven hechten aan deze verouderde glazen bol.

Maar – zelfs de gokbureaus gaven Biden 8/15, oftewel 65% kans dat hij zou winnen. Die doen geen opiniepeilingen maar portemonneepeilingen. Zijn er dan geen Republikeinse gokkers?