wetenschap • tech • gezondheid • geld

Oorlog is duur - Nieuwe accu's

Goliath en David

geld | Adam Tooze | 29 okt 23

De economie van Rusland is 15 x groter dan die van Oekraïne in absolute dollars; acht keer groter in termen van 'purchasing power parity,' zeg maar koopkracht.

Dat betekent dat de leger-uitgaven van Rusland, zelfs als ze even groot zijn als die van Oekraïne, een veel kleinere fractie van de economie zijn; 6% van BBP, schat econoom Adam Tooze. 'Om dit werkbaar te maken hoeft Moskou maar klein beetje aan de economische knoppen te draaien.'

Veel industrie in Oekraïne is in elkaar gestort; en de 8-9 miljoen mensen die naar het buitenland zijn gevlucht vertegenwoordigen de grootste exodus in een halve eeuw. Alle indicatoren staan op alarm: omvang van de staat als percentage van de economie, hoeveelheid mensen die afhankelijk zijn van staatssteun, en ga zo maar door.

En toch .. draait de economie van Oekraïne, is de hryvnia niet in waarde gekelderd, zijn de staatsobligaties zelfs aan het stijgen sinds de zomer. Dankzij financiële samenwerking van centrale bank, overheid en vooral buitenlandse geldleners.

Elektrische revoluties

tech | FT, Economist | 27 okt 23

Toyota zegt dat het in 2027 in staat zal zijn om om zogenaamde 'solid state' accu's te produceren voor zijn elektrische auto's. Die zouden in tien minuten kunnen opladen en een actieradius bieden van meer dan 900 km op een volle accu. Het zou een doorbraak betekenen voor elektrische mobiliteit. Buitenstaanders zijn skeptisch, maar Toyota zet door. Dit FT-artikel bevat ook een mooie gedetailleerde uitleg over het verschil tussen 'solid state' en een gewone accu, voor leken zoals de Bicker.

Een andere hoopgevende ontwikkeling in accu-land: zout in plaats van lithium. Zout is, in tegenstelling to lithium, overal te vinden, en makkelijk te ontginnen zonder grote milieuschade. Een sodium-kathode heeft bovendien geen kobalt of nikkel nodig om optimaal te functioneren - zoals lithium die wel nodig heeft. Nadeel: zwaarder dan lithium en minder 'energiedichtheid,' dus niet ideaal voor telefoons, laptops en auto's; maar wel voor thuisaccu's (om zon- en wind-energie op te slaan), zwaar transport en netwerken. CATL, de grootste accufabrikant ter wereld, is één van de tientallen bedrijven in China die nu fabrieken bouwen voor de productie van na-ion accu's. Zo ook BYD.

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer