wetenschap • tech • gezondheid • geld

Vliegen?

Vliegen?

IATA, de vereniging van luchtvaartmaatschappijen, zegt dat er sinds het begin van het jaar 44 gevallen zijn geweest waarin besmetting van Covid-19 is opgelopen tijdens een vliegreis. In diezelfde periode waren er totaal 1,2 miljard reizigers. Dus een kans van 1 op 27 miljoen om tijdens een vliegreis besmet te raken. Zelfs als slechts een tiende van alle besmettingen is gerapporteerd en/of geregistreerd, dan is de kans 1 op 2,7 miljoen, zegt IATA. En de meeste van deze gevallen vonden plaats in het eerste kwartaal, toen mondkapjes nog niet verplicht waren.

IATA is een belangenvertegenwoordiger dus we moeten voorzichtig zijn. Je zou bovenstaand staatje ook kunnen lezen als: ‘Als er iemand met Covid-19 an boord is, is de kans 41 op 139 oftewel 1 op 3 dat je besmet raakt.’ Dus veel hangt af van de pre-check, door luchthavens en luchtvaartmaatschappijen, en zelfselectie door reizigers.

IATA verwijst ook naar een gedetailleerd onderzoek in de Journal of Travel Medicine, gepubliceerd eind september, ‘summarizing all peer-reviewed or public health publication of flights with likely, possible or unproven in-flight SARS-CoV-2 transmission from 24 January 2020 to 21 September 2020.’ Dat waren 19 vluchten.

Ongeveer 175 mensen met Covid-19 ten tijde van boarding; 35 secundaire besmettingen tijdens de vlucht. Een op 5. Daarvan 26 in maart, bij evacuaties. Dus 9 bij de overige vluchten; Dat zou het risico terugbrengen naar 1 op 18. Maar NB: dit zijn gemiddelden. Op de meeste vluchten waar mondkapjes werden gedragen, was het aantal besmettingen nul. Conclusies? Het artikel durft er niet aan, citeert telkens weer de beperkingen die harde conclusies bemoeilijken. Behalve dit: ‘Strikt gebruik van maskers lijkt beschermend te werken.’

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer