Voorspellingsmarkt

‘Veel mensen neigen naar ‘bescheiden kennisinzet’ (‘modest epistemology’ is het deftige woord); we zouden veel meer moeten vertrouwen op de conclusies van onze eigen logische beredeneringen, zelfs als die conclusies er op wijzen dat de meerderheid van de mensheid irrationeel is of lui, of gewoon fout zit.’

Fragment uit essay van Vitalik Butalin (27), briljante programmeur, mede-oprichter van cryptomunt Ethereum, over een ander onderwerp dat we in de gaten moeten houden: ‘prediction markets,’ oftewel: kun je de toekomst voorspellen op basis van de collectieve mening van marktdeelnemers? Hij experimenteert met de Amerikaanse verkiezingen en koopt Trump ‘puts’ op een prediction market. Hij wint dus; maar het gekke is dat de prijs van deze ‘put optie’ constant blijft zelfs drie weken na de verkiezingsuitslag, terwijl hij dus allang had moeten stijgen. Hij haalt zijn schouders op en koopt bij.

De voorspellingsmarkt werkte dus niet perfect, concludeert Butalin; waarom? In dit geval: de markt is nog voor weinig mensen begrijpelijk, voor iedere inzet met cryptomunt moet je een veelvoud aan ‘borg’ storten, en … bescheiden kennisinzet. Oftewel: ‘het kan toch niet dat ik de enige ben die dit ziet??”