VS en corona

VS en corona

Doen de VS het nou echt zo veel slechter dan de Europese landen? Als je de New York Times moet geloven is het een drama, maar die krant blaast alles op wat Trump zou kunnen hinderen in zijn herverkiezing. Enkele bronnen die het dodental in verhouding tot totale bevolking plaatsen:

Deze van Statista:

Probleem van deze bronnen is dat ze niet duidelijk zeggen wat ze verstaan onder ‘Corona-doden.’ In Nederland zijn veel mensen niet gediagnostiseerd, en zijn de gerapporteerde corona-doden waarschijnlijk een onderschatting van de werkelijkheid. Kortom: de zuiverheid van de rapportage beïnvloedt de rangschikking.

De Financial Times kijkt naar ‘buitengewone sterfte’ (excess mortality) zonder zich te bekommeren over doodsoorzaken. Als je naar die cijfers kijkt, doen de VS het beter dan Nederland, Spanje, België, VK, Zweden en natuurlijk Italië. (Grofweg hetzelfde beeld als in die twee andere grafieken,  overigens.) Maar – grote maar – het virus is daar nog niet uitgeraasd. En in Europa kan nog een tweede golf komen. Kortom: te vroeg om te oordelen.

Abonneer op De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer op