wetenschap • tech • gezondheid • geld

Wat nu als …

Wat nu als ...

… Rusland wint? Columnist Ulrich Speck van de Neue Zürcher schetst eerste van drie scenario’s voor de uitkomst van de invasie van Oekraïne. Een wapenstilstand eind dit jaar, na enorme druk op Zelensky, leidt tot opluchting van Frankrijk en Duitsland. Ook de VS is blij dat het zich op andere zaken kan richten. Het Westen is ambivalent, het Oekraïense leger uitgeput. Rusland gebruikt de rust om zijn leger op te kalefateren en te leren van de gemaakte fouten. In het voorjaar van 2023 maakt Rusland alsnog het karwei af en verovert Kiev, Kharkiv etc en laat het Westen van Oekraïne liggen, waar nu miljoenen vluchtelingen binnenstromen.

Een brute veroveringsoorlog is succesvol. Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne vormen nu het nieuwe bastion van Russische trots. De zege wordt gevierd, het prestige van het leger stijgt weer. Een generatie leiders wordt gevormd in de wetenschap dat geweld loont. De Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024 bieden keus tussen twee isolationistische kandidaten. Als er al over het buitenland wordt nagedacht, is het over China.

Beijing ziet dat het Westen geen vuist kan maken en neemt Taiwan in. Op het zuidelijk halfrond zien politici dat Rusland en China machtige landen zijn, waar zij hun toenadering kunnen zoeken als de VS lastig wordt.

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer