wetenschap • tech • gezondheid • geld

Weet u het echt?

Weet u het echt?

… wat een ‘cryptocurrency’ is? Waarom de prijs van bitcoin de lucht in schiet? Goed geschreven uitleg voor beginners, in de vorm van een boze open brief aan bankier Jamie Dimon die zei dat bitcoin nutteloos is. Wat is het verschil tussen bitcoin en Ethereum? Bitcoin is een gedecentraliseerde applicatie. Ethereum is een gedecentraliseerde applicatie waarop je gedecentraliseerde applicaties kunt lanceren. Wat is Filecoin? Een soort Dropbox op basis van blockchain. Cryptocurrencies zijn niet zaligmakend: ze zijn langzaam, duur, onhandig in gebruik, en kennen geen stabiel en voorspelbaar regime. Dit is het onvermijdelijke gevolg van het primaire doel van gedecentraliseerde applicaties: decentralisatie. Maar dat heeft ook een positief aspect, dat geen enkele traditioneel medium kan bieden: oncensureerbaarheid. (Een neologisme, een vertaling van ‘censorship resistance.’)

Dus bitcoin kan nooit een tweede PayPal worden, of een wereldmunt. Het is alleen interessant voor degenen die ongrijpbaarheid belangrijker vinden dan snelheid, gemak, kosten.

Dus … drugshandelaren? Terroristen?  Tuurlijk. Maar we weten nog niet welke nuttige toepassingen in de toekomst bedacht gaan worden. Vroeger waren het alleen spionnen die boodschappen versleutelden. Nu is ieder WhatsAppje versleuteld. Dus wie weet wat Ethereum gaat opleveren.

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer