wetenschap • tech • gezondheid • geld

Liever een andere -isme?

Liever een andere -isme?

Ouwe linkse econoom wordt geïnterviewd door nieuwe linkse website. Veilige omgeving dus, maar Robert Reich’s analyse is uit het Bicker-hart gegrepen. Kijk maar of u het ermee eens bent.

“Zelfs de Chinezen die zichzelf een communistisch land noemen beoefenen een vorm van kapitalisme, met erkenning van private eigendom en vrije ruil van goederen en diensten. Het gaat niet over kapitalisme versus een andere -isme, want er is geen andere -isme.  De vraag is hoe je kapitalisme zo organiseert dat het grote geld niet alle regels schrijft.”

Sommige mensen bekritiseren kapitalisme omdat het is gebaseerd op consumptie en economische groei, wat leidt tot klimaatverandering door overconsumptie. Bent u het daar mee eens?

“Economische groei is iets anders dan consumptie. Groei geeft een samenleving de kans om dingen te doen, ook milieubescherming. Rijke samenlevingen zijn schoner dan arme.” (…) “Wat we willen is groei, zodat we de keuzes kunnen maken die beter zijn voor de planeet. Die goed zijn voor onderwijs, en gezondheid. We willen groei die investeert in mensen, niet simpel alleen maar meer consumptie.”

En meer.

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer